Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook byter namn till Meta – ska reflektera bolagets fokus på en ny virtuell verklighet

Från 2021
Uppdaterad 28.10.2021 23:38.
Mark Zuckerberg.
Bildtext Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

It-jätten Facebook ändrar bolagets namn till Meta.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg meddelade det nya namnet på den årliga Connect-konferensen på torsdagen. Enligt Zuckerberg omfattar namnet Facebook inte längre allt det som bolaget sysslar med.

"Vi har lärt oss mycket av att kämpa med sociala frågor och leva med stängda plattformar. Nu är det dags att ta allt vi lärt oss och hjälpa till att bygga det nästa kapitlet", sa Zuckerberg.

Det nya namnet gäller själva bolaget – applikationernas namn kommer att förbli oförändrade. Plattformen Facebook kommer alltså fortfarande att heta Facebook.

Utöver sociala nätverket Facebook äger bolaget också bland annat Instagram, Messenger, Whatsapp och VR-plattformen Horizon.

Google gjorde en motsvarande ändring år 2015, då moderbolaget fick namnet Alphabet.

Fokus på ny virtuell värld

Namnbytet ska bättre reflektera bolagets fokus på det så kallade metaversumet, det vill säga ett framtidens internet som bygger på en tredimensionell virtualvärld och där gränserna mellan den fysiska och den virtuella världen suddas ut.

"I dag ses vi som ett sociala medier-företag. Men i vårt dna är vi ett företag som bygger teknologi som kopplar samman människor."

Zuckerberg tror att metaversumet kommer att nå en miljard människor inom nästa årtionde. Metaversumet kommer enligt Zuckerberg att bli ett ställe där människor kan umgås, jobba och skapa produkter och innehåll i ett nytt slags ekosystem, som också ska skapa jobb för "miljontals" människor.

Namnbyte mitt i kritikstorm

Beskedet om namnbytet kommer efter att Facebook drabbats av flera motgångar och fått hård kritik för bland annat bolagets hantering av bland annat desinformation och unga användare.

Facebooks före detta anställda Frances Haugen läckte tidigare i höst tusentals dokument av bolagets interna studier, som visar att Facebook var medveten om att dess tjänster är skadliga för unga, och att bolaget sprider och förstärker hatretorik och desinformation.

Frances Haugen deltog i början av oktober i en utfrågning i senaten i USA, och på torsdagen förhördes hon av en parlamentarisk kommitté i Storbritannien med anledning av den brittiska regeringens planer att skärpa regleringen av skadligt innehåll på internet.

Kritiker menar att det nya namnet är ett försök att flytta fokus från avslöjandena. Till exempel tidningen The Washington Post har rapporterat att Facebooks intresse i metaversum är en del av ett bredare försök att rehabilitera företagets rykte bland myndigheter och lagstiftare samt att förbättra Facebooks position då nya teknologier ska regleras.

I flera länder funderar man nämligen just nu på hur sociala mediejättar som Facebook borde regleras, och om bolagens makt borde begränsas. Till exempel EU har planer på att introducera nya regler för att göra it-jättarna mer transparenta, och kräva att de kontrollerar sitt innehåll bättre.

Källor: AP, AFP