Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt att jobba som präst om man inte kan samarbeta med kvinnor – teologen Patrik Hagman hoppas att kyrkan lär sig av sina misstag

Från 2021
Universitetslärare Patrik Hagman framför en bokhylla
Bildtext Patrik Hagman är universitetslärare i praktisk teologi på Åbo Akademi. För tillfället är han tjänstledig och arbetar med ett projekt i Linköpings stift i Sverige.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Fallet med prästen i Pedersöre är inte det enda i sitt slag. Teologen Patrik Hagman ser gärna att kyrkan börjar diskutera med teologistuderande i ett tidigare skede.

På torsdagen beslöt domkapitlet i Borgå stift att avbryta församlingspastorn Dennis Svenfelts förordnande i Pedersöre efter att han meddelat att han inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i ämbetet.

Patrik Hagman är tjänstledig universitetslärare i praktisk teologi på Åbo Akademi. Han säger att det har funnits liknande fall tidigare.

– Man har prästvigt unga män med den här synen till församlingar där det inte har funnits kvinnliga präster med tanken att det ordnar sig. Vad det här visar är att man kanske inte kan göra så.

För tio år sedan fanns det ganska många församlingar framför allt i Österbotten där man inte hade några kvinnliga präster alls. Nu börjar de vara ganska få.

Vid prästvigningen avges ett löfte om att samarbeta med präster av båda könen. Enligt Hagman har kyrkans linje i frågan inte egentligen förändrats de senaste åren. Däremot ser verkligheten annorlunda ut i dag.

– För tio år sedan fanns det ganska många församlingar framför allt i Österbotten där man inte hade några kvinnliga präster alls. Nu börjar de vara ganska få.

Det här innebär i praktiken att det snart inte kommer att vara möjligt att arbeta som präst i den evangelisk-lutherska kyrkan utan att samarbeta med kvinnor.

I Pedersöre blev frågan aktuell i augusti när Mia Anderssén-Löf valdes till ny kyrkoherde i församlingen.

Kvinna i prästkläder som går på en grusgång.

Mia Anderssén-Löf ny kyrkoherde i Pedersöre: "Det känns som att komma hem"

Besegrade Harry S. Backström i ett omdiskuterat direktval.

Annorlunda situation i Sverige

Hagman arbetar för tillfället som projektledare i Linköpings stift. Han säger att situationen i Sverige är väldigt annorlunda på den här punkten.

– Här kom beslutet att öppna ämbetet för kvinnor mycket tidigare och man har varit mera konsekvent, så här är den här frågan närmast en icke-fråga.

Enligt Hagman har det alltid funnits mer konservativa och mer liberala grupperingar inom kyrkan, även om sakfrågorna har varierat.

Som exempel nämner han synen på äktenskapet.

– Här har frågan senast varit om man har rätt att inte viga samkönade. I Finland är frågan om man ska ha rätt att viga samkönade, så man är i olika ändar av det spektret.

Pedersöre Kyrka
Bildtext Inom kyrkan har det alltid funnits olika synsätt och hållningar.
Bild: YLE/Chanette Härus

Besvärlig situation för alla

På sikt ser Hagman inte att det finns förutsättningar att arbeta som präst i kyrkan om man inte kan samarbeta med kvinnor.

– Det finns de som arbetar nu, och det kommer de säkert att göra tills de går i pension. Men jag ser nog inte att det finns någon framtid. Att det här skulle svänga eller ändra har jag väldigt svårt att tänka mig.

Hagman hoppas att kyrkan ska lära sig av sina misstag. Han poängterar att det är fråga om en besvärlig situation för alla inblandade.

– Det är inte som att ta ett jobb i en butik och märka att det inte passar en, utan det är ju verkligen fråga om livsval.

Det är inte som att ta ett jobb i en butik och märka att det inte passar en, utan det är ju verkligen fråga om livsval.

I Sverige är kyrkan involverad i teologistuderandenas liv redan från det andra studieåret, medan man i Finland själv tar kontakt med stiftet när man utexamineras.

Även det här är något Hagman hoppas att det ska bli ändring på.

– Biskopen och domkapitlet har ingen möjlighet att lära känna de människor som kommer och vill ha prästvigning. Som vi ser i det här fallet kan det gå ganska illa om besluten fattas på fel sätt.