Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter en paus på två år: Presidenterna Niinistö och Putin träffas åter ansikte mot ansikte

Från 2021
Vladimir Putin och Sauli Niinistö på en presskonferens i Nyslott 27.7.2017
Bildtext Sauli Niinistö möter i dag Vladimir Putin.

Sauli Niinistö möter i dag Vladimir Putin i Kreml i Moskva. Nato-besöket i Finland, virkestransporter och turister står sannolikt på dagordningen.

Under hela sin tid som president har Sauli Niinistö hållit tät kontakt till sin kollega i Moskva. Presidenterna har träffats minst en gång per år, ofta två.

Nu är det förstås coronapandemin som har förorsakat en paus. Senast träffades Niinistö och Putin i Helsingfors i augusti 2019. De har fortsatt att hålla kontakt per telefon, och då de talades vid den 17 september kom de överens om att träffas inom kort.

Nu när mötet blir av har de mycket att tala om

Vladimir Putin kommer helt säkert att noga förhöra sig om samtalen som Niinistö förde med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare i veckan, och Niinistö vill självklart veta mera om vad Ryssland har kommit överens om med talibanregimen som har tagit över i Afghanistan.

I rysk press har Nato-besöket i Finland fått rätt stor uppmärksamhet. Det beror förstås på att Ryssland minsann inte gillar tanken på ett eventuellt Nato-medlemskap för Finland. Så rubricerar till exempel nättidningen Eurasian Daily: ”Finland och Nato – partnerskap mot Ryssland”.

De ryska medierna har med förtjusning tagit del av den finländska allmänhetens fortsättningsvis rätt negativa inställning till ett medlemskap.

Både frågan om Nato och läget i Afghanistan kommer att diskuteras i Kreml. Man kan förmoda att också kriget i Ukraina, läget för oppositionen i Belarus och Rysslands sätt att göra livet surt för oppositionella, folkrörelser och journalister också berörs.

Virkestransporter och turister

De rent finsk-ryska frågor som just nu är mest aktuella är kopplade till gränsen och handel. President Niinistö kommer säker att få svar på frågor han har om varför Ryssland avslutar virkestransporterna längs Saima kanal.

Den saken diskuterade utrikesministrarna Pekka Haavisto och Sergej Lavrov tidigare i veckan. Då sa Lavrov att beslutet är fattat av den ryska tullen. Han lovade ta reda på detaljer i ärendet.

President Putin brukar ha koll på detaljerna och han vet säkert också vad Ryssland vill ha i utbyte för att fortsätta de för Finland viktiga virkestransporterna.

För Ryssland är frågan om när det åter ska bli möjligt att resa fritt mellan länderna viktig. Tågtrafiken har stått sedan mars 2020. Nu har det kommit löften om att trafiken mellan Helsingfors och Sankt Petersburg snart ska återupptas. Inget har ännu utlovats beträffande tågen till och från Moskva.

Finländare som har ett färskt intyg över ett negativt coronatest kan resa till Ryssland per flyg. Ryssland godkänner däremot inte finländska covidintyg, och Finland i sin tur godkänner inte ryska sådana.

Tidningen Komsomolskaja pravda hävdar i en artikel att Finland har gett ett löfte om att inom kort godkänna inresa i landet för ryssar som har dubbelvaccinerats med det ryska vaccinet Sputnik V.

Enligt tidningen skulle ett sådant löfte ha getts under den finsk-ryska regeringskommissionen för ekonomiskt samarbete i mitten av oktober. Inga officiella uppgifter om något sådant löfte finns.

Relationen mellan presidenterna Niinistö och Putin ser utifrån sett ut att vara rationell och saklig. Rysslands president verkar uppskatta Niinistös linje som går ut på att man ska ses och talas vid - också då man är av olika åsikt.