Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dansk respekt för Finland, okunskap i Tyskland – förbundskapten Anna Signeul tror att alla lag i Finlands grupp kan ta poäng av varandra

Från 2021
Uppdaterad 28.10.2021 22:42.
Anna Signeul.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

EM-lottningen i Manchester gav tre svåra gruppspelsmotståndare åt Finland. Förbundskapten Anna Signeul tror trots det på landslagets chanser till skräll. "Man får inte underskatta oss", betonar Signeul.

Faktumet att Finland var i den fjärde lottningskorgen betydde att man skulle få en EM-grupp med tre motståndare som rankas högre än de blåvita.

Men de finländska fotbollsvännerna hade nog hoppats på aningen bättre lycka i kvällens lottning. Tyskland, Spanien och Danmark blir oerhörda utmaningar för finländskorna.

Det tycker också förbundskapten Anna Signeul, som fanns på plats i England i kväll. Men svenskan ser chanser till dunderskräll.

– Gruppen är inte den lättaste, men jag tror att alla kan ta poäng av varandra. Inget lag har råd att vila spelare, och det tror jag att är en bra sak för oss. Man får inte underskatta oss, varnar Signeul för Yle.

– Det är jättekul att vara med i mästerskapet och vi kommer att göra allt för att ta oss till kvartsfinal. Vi har utvecklats under de senaste åren.

Finlands EM-matcher

Spanien – Finland fredag 8.7, klockan 19.00

Danmark – Finland tisdag 12.7, klockan 19.00

Finland – Tyskland lördag 16.7, klockan 22.00

Alla matcher spelas i Milton Keynes.

Tyska förbundskaptenen: "Finland har en fantastisk mentalitet"

Danmark har Finland mött under de två senaste Europamästerskapen man deltagit i. År 2013 slutade matchen 1–1, medan Finland vann med 1–0 i hemma-EM 2009.

Också i Danmark tycker man att gruppen är tuff.

– Tyskland har ett väldigt starkt lag, och Spanien var de som vi allra helst ville undvika – de är kanske Europas bästa landslag just nu. Och vi har en stor respekt för Finland. De två lag som tar sig vidare från gruppen kan gå hela vägen, konstaterar Danmarks förbundskapten Lars Søndergaard på Twitter.

Yle Urheilus expert Jonne Kunnas betonade också Spaniens farlighet under kvällens spektakel.

– De är en av mina största favoriter till att vinna mästerskapet. Den spelargeneration man har, med många spelare i Barcelona, är i sin bästa ålder och förväntas nå framgång nu.

Tyskland är ingen välbekant motståndare för Finland. De senaste mötena dateras till drygt tio år tillbaka i Algarve Cup.

– Finland är ett lite obekant lag för oss, men de har en fantastisk mentalitet, prisar världstreans förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg på tyska förbundets hemsida.

Yle sänder alla EM-matcher direkt på sina kanaler.

Diskussion om artikeln