Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Övergreppshärvan blev för mycket – Quenneville lämnar tränarposten i Panthers: ”Alla var överens”

Från 2021
Joel Quenneville på bytesbänken.
Bildtext Joel Quenneville lotsade Blackhawks då klubben mörkade anklagelser om sexuella övergrepp.
Bild: Patrick Gorski/Icon Sportswire

Först Stan Bowman, nu också Joel Quenneville. Huvuden fortsätter rulla efter att lagledningen i Chicago Blackhawks avslöjades mörka sexuella övergrepp år 2010.

Det tog tio år för Kyle Beach att stiga fram – men nu har händelserna våren 2010 fått konsekvenser.

Beach, då i Blackhawks, blev sexuellt antastad av lagets videotränare Bradley Aldrich men fallet tystades ner av klubben som hade höga slutspelsförväntningar. Blackhawks gick till slut hela vägen och vann Stanley Cup.

Beach stämmer nu klubben för att ha misslyckats i sin hantering av ärendet. Och efter en första rapport om det skedda har fallet fått följder.

Blackhawks general manager Stan Bowman lämnade genast sin post. Nu meddelar även den dåvarande tränaren Joel Quenneville att han lämnar sitt jobb som chefstränare för Florida Panthers.

Tidigare NHL-spelaren Andrew Brunette tar över som tillfällig tränare i klubben.

"Inte längre passande att fortsätta"

Quenneville träffade NHL:s kommissionär Gary Bettman i natt och beslutet kommer efter det mötet.

– NHL håller med om Quennevilles beslut. I egenskap av chefstränare för Blackhawks var Quenneville en av flera medlemmar av lagledningen som inte hanterade anklagelserna korrekt, säger Bettman i ett uttalande.

– Under vårt möte var alla parter överens om att det inte längre var passande för honom att fortsätta träna Florida.

Beach rapporterade om incidenten redan 2010 till klubbens ledning, men ärendet tystades ner. Quenneville, som i offentligheten yrkat att han fick höra om övergreppen först i sommar, förespråkade enligt den nu publicerade rapporten att tysta ner fallet.

Orsaken var att fokus skulle ligga på att vinna Stanley Cup.

Rumskamraten i FM-ligan hade ingen aning

Hösten efter övergreppen och mästartiteln gjorde också den nuvarande Ässät-spelaren Shawn Lalonde sin debut i Blackhawks organisation. Han bodde i samma lägenhet som Beach.

– Kyle pratade inte alls om det här då. Men det ryktades om att något hade hänt. Aldrich hade fått gå och det var mycket prat om det. Nu när allt är offentligt inser jag att Kyle led mycket mer än jag någonsin hade kunnat tro, säger han nu till Ilta-Sanomat.

Kyle Beach.
Bildtext Kyle Beach slog aldrig igenom i NHL. Han har istället gjort karriär i Europa, här i farten för Dornbirn i dåvarande EBEL-ligan år 2017.
Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press

Innan Quennevilles beslut blev offentligt hann offret Kyle Beach, numera i tyska EHC Erfurt i den tyska tredjedivisionen, publicera ett eget tack åt alla som stött honom på Twitter.

– Jag kommer att använda den här tiden för att reflektera och vårda mig själv, men det är också en påminnelse om att det här inte bara handlar om mig. Det här är för att få förändring till stånd, att lyfta fram både säkerhet och hälsa för hela samhället, skriver Beach.

Men han påminner också om att Blackhawks, trots sina fina ord, fortfarande slåss mot honom i rätten.

– Den kampen håller fortfarande på att köra igång. De försöker förstöra mina argument, skriver Beach.

Stjärnorna stöder klubbchefen

Blackhawks stjärnor Jonathan Toews och Patrick Kane, båda också ledande spelare i laget 2010, har i sin tur hamnat i blåsväder för att stöda Bowman i härvan.

– Bowman är en stor man. Han gjorde mycket för mig på ett personligt plan då jag kom till ligan. Jag är säker på att han skulle ha hanterat saker och ting annorlunda nu. Men det som hände då är historia och som organisation tog vi rätt steg framåt, säger Kane enligt bland andra Chicago Tribune.

– Jag kan inte kommentera hur saker och ting hanterades och vad människor har vetat och inte vetat, men jag känner honom som människa och han har varit min vän så länge jag varit här. Jag förstår inte hur det här får honom och andra att bara försvinna, säger Toews.

Stan Bowman var i egenskap av klubbchef ansvarig för hanteringen av anklagelserna 2010.

Diskussion om artikeln