Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Svenska Yles litteraturpris till Quynh Tran

Från 2021
Författarporträtt Quynh Tran
Bildtext – Det känns förstås jätteroligt. Det är en ära att få vinna det här priset, men också väldigt märkligt. Jag är ovan vid allt det här, konstaterar Tran.
Bild: Kevin Chang

Svenska Yles litteraturpris 2021 tillfaller Quynh Tran för debutromanen “Skugga och svalka”. Priset delades ut på Helsingfors Bokmässa lördagen den 30 oktober.

Romanen leker med idéer om skugga och ljus – berättelsen hoppar fram och tillbaka i tid och rum, mellan verklighet och fantasi, mellan det som är uppenbart och det som är ogripbart – och speglar på det sättet också världen såsom den ofta ser ut från ett barns perspektiv. Genom att tvinga läsaren att läsa mellan raderna och utforska skuggorna förvandlar Tran en berättelse med en till synes enkel premiss till en skildring med många nyanser och lager”

Så lyder ett urklipp ur prismotiveringen till priset som Ouyhn Tran får motta. Tran är uppvuxen i Jakobstad men bor numera i Malmö. Boken är hans debutroman och en berättelse om att växa upp, att försöka förstå sig själv, sin omvärld och människorna i sin närvaro.  

– Utdelningen av Svenska Yles pris är ett sätt att lyfta fram finlandssvenska författare och finlandssvensk litteratur, att ur en mångfald av titlar och genrer hitta det unika, speciella tonfallet, ge en författarröst utrymme och synlighet. Jag är ytterst glad att vi i år har en vinnare som betraktar våra liv ur ett annat perspektiv och breddar vår bild av vår närmiljö, säger Åsa Salvesen, ansvarig producent för kultur, drama och dokumentärer vid Svenska Yle. 

Juryn har i år bestått av doktoranden och sociologen Jasmine Kelekay

– Det känns fint att få ge priset till någon som är ny på scenen och som person representerar en erfarenhet och ett perspektiv som inte brukar finnas i finlandssvensk litteratur. Det är en speciell roman, inte skriven som andra romaner. Bokens många lager och nyanser som får mig att vilja återvända och utforska skuggorna som boken leker med, för att inte tala om Trans vackra språk, säger Kelekay.

Svenska Yles litteraturpris har delats ut sedan år 2000. Prissumman är 2 000 euro.

Prisutdelningen, det efterföljande samtalet med pristagaren, och övriga streamar från årets bokmässa i Helsingfors finns samlade på Yle Arenan.