Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smalare utbud efter att nyhetsbyrån SPT läggs ner säger förtroendeman – tidningshusen verkar inte ha plan B eller C

Från 2021
Uppdaterad 29.10.2021 17:36.
Mikael Sjövall.
Bildtext Mikael Sjövall, fötroendeman på SPT, befarar färre finlandssvenska gräv och smalare utbud efter att SPT läggs ner.
Bild: Sofie Fogde/SPT/Yle

Mikael Sjövall jobbar för SPT och är också facklig förtroendeman. Han befarar en lamare debatt när rösterna inom de finlandssvenska medierna blir färre.

Igår kom beskedet att bolaget Svensk Presstjänst Ab, som driver Nyhetsbyrån SPT, avslutar sin verksamhet - och att nio journalister får gå.

SPT:s kunder är tidningshusen KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser.

– Vi fick ingen förvarning. Så sent som i augusti sade styrelseordförande att en ny vd ska rekryteras och att styrelsen ska diskutera bolagets strategi och färd framåt, säger Sjövall till Svenska Yle.

– Stämningen är uppgiven.

Publicistförbund fördömer

Att journalisterna överraskades påtalas också av Finlands svenska publicistförbund som är en förening för svenskspråkiga journalister och publicister i Finland.

Publicistförbundet fördömer behandlingen av SPT:s journalister under processen - man anser att de ställdes inför fullbordat faktum, utan samarbetsförhandlingar.

"Förbundet kräver att de journalister som sägs upp från SPT nu tas om hand på bästa möjliga sätt och från ansvarigt ägarhåll erbjuds all den omsorg och vägledning som är nödvändig för hjälpa dem ta sig vidare i yrkeslivet" säger förbundet i ett pressmeddelande. Mikael Sjövall är också publicistförbundets ordförande.

Följder för läsarna

Enligt Mikael Sjövall får nedläggningsbeslutet konsekvenser för tidningsläsarna.

– Hufvudstadsbladets läsare blir snuvade på innehåll från Österbotten och Egentliga Finland. Vasabladets läsare blir utan nyheter från Egentliga Finland och Åland. För ÅU:s del försvinner ungefär en tredjedel av allt innehåll - och det måste ersättas med något annat, säger Sjövall.

- Men när man läser de nyländska tidningarna inom KSF Media och österbottniska tidningarna inom HSS Media så låter de förstå att det går lätt att ersätta det innehåll som SPT levererat. Vad säger du?

– Det ligger säkert i deras intresse att visa att det hela är under kontroll. Diskussioner med kolleger som jobbar inom de här tidningshusen har visat att mycket är öppet och att man inte ha slagit fast några planer än.

Den som kommit längst är HSS Media som grundar en lokalredaktion i Helsingfors - men KSF Media och ÅU verkar inte i nuläget ha någon plan B eller C, säger Sjövall.

"Mer likriktad debatt"

SPT grundades för några år sedan och ersatte då anrika FNB (Finska Notisbyrån) som lades ner. Att SPT nu går samma väg är tragiskt och en domänförlust för Svenskfinland, anser Sjövall.

Beslutet att lägga ner SPT visar att tidningshusen inte har planer på att återuppliva nyhetsbyråverksamheten i framtiden heller, säger Sjövall. Och ju färre röster det finns i det finlandssvenska mediefältet, desto mer likriktad blir debatten, lyder hans resonemang.

Frågor som är tabubelagda lokalt eller regionalt blir också svårare att lyfta fram, befarar Sjövall. För det behövs ofta en massmedial aktör som står litet på sidan om och som kan gräva i känsliga frågor - och utan SPT blir det svårare att göra.

Artikeln är uppdaterad kl 11:28 med Finlands svenska publicistförbunds kommentar.