Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisens förundersökning av dubbelmordet i Perno i Åbo är klar: "Ett ytterst exceptionellt och kallblodigt händelseförlopp"

Uppdaterad 29.10.2021 13:35.
Personer i polisuniform och i skyddsdräkt står bredvid ett hus.
Bildtext Polisen var på plats 11 minuter efter att larmet gick.

Förundersökningen av dubbelmordet i stadsdelen Perno i Åbo som skedde under påskhelgen är klar, meddelar Polisen i Sydvästra Finland. Två människor dog till följd av det exceptionellt kallblodiga våldsdådet och en tredje person fick livshotande skador.

En 27-årig man misstänks för två mord och tre mordförsök. Polisen bekräftar att den misstänkte bor i Kouvola. Våldshändelserna ägde rum under lördagsnatten den 3 april 2021 i stadsdelen Perno i Åbo.

Enligt kriminalkommissarie och förundersökningsledare Kristiina Kontio, är det frågan om ett ytterst exceptionellt och kallblodigt händelseförlopp.

Enligt polisen sköt den misstänkte gärningsmannen ihjäl en 27-årig man och en utomstående 25-årig kvinna och skadade en utomstående 29-årig man med eggvapen.

Den 27 åriga mannen blev ihjälskjuten i sin lägenhet, och de två utomstående anfölls utomhus.

– Att händelseförloppet var kallblodigt bekräftas även av, förutom offrens antal, den misstänktes målinriktade agerande på brottsplatsen. Han avlägsnade sig från bostaden där han skjutit den 27-åriga mannen först efter att ha hört polisens sirener och när han konstaterat att han inte kunde hitta fler personer i bostaden, berättar Kontio i polisens pressmeddelande.

Det har varit frågan om en mycket omfattande brottshelhet. Förundersökningen har samlat hundratals sidor av förhörsmaterial plus ytterligare bilagor.

– Det är första gången i Finland som man använt sig av 3D-teknik för att fastslå blodspårens ursprungsområde. I övrigt skiljer sig inte fallet från andra mordutredningar när det gäller själva brottsprocessen, säger Kontio.

Meningsskiljaktighet om en skuld på 20 euro

I förundersökningen framkom inget specifikt motiv för det dådet. Enligt Kontio har den misstänkte inte kunnat förklara sina handlingar i förhören.

– Bakgrundsfaktorer till motivet kan vara den misstänktes bakgrund som mobbningsoffer i skolan, narkotikamissbruk samt ett bråk som uppstod mellan den misstänkte och det 27-åriga manliga offret och hotet om bruten vänskap dem emellan.

Meningsskiljaktigheterna männen emellan handlade om en skuld på 20 euro som gällde leverans av narkotika, i praktiken bensinpengar.

– Motiv eller bakgrundsfaktorer till våldshändelser kan ibland vara väldigt futtiga, påpekar Kontio.

Lugnande mediciner och designdroger

Den misstänkte gärningsmannen dödade offren med ett hagelgevär. Vapnet ägdes av ett dödsbo och innehades av en släkting. Den misstänkte hade inte vapentillstånd för geväret.

Enligt förundersökningsmaterialet kan man anta att även de personer som gömt sig i lägenheten, en 23 årig man och en 49-årig kvinna, har svävat i livsfara.

– Efter att ha dödat sin 27-årige vän rörde sig den misstänkte mannen i bostaden med laddat vapen. I förhören har han däremot nekat till att han skulle ha sökt andra personer i lägenheten, liksom att han skulle ha haft som avsikt att döda även dem, säger Kontio.

Före gärningen hade den misstänkte använt lugnande läkemedel samt designdroger. Enligt Kontio är det möjligt, att användningen av mediciner och droger samtidigt kan förklara mannens våldsamma beteende.

Den misstänktes nattliga bilfärd in till Åbo har registrerats i trafikkameror och enligt utförda blodprov misstänks han även för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Händelseförloppet

Den misstänkte anlände till platsen med bil för att träffa sin vän, den 27-åriga mannen. Mannen hade med sig både gevär och kniv.

Dagen innan, den 2 april, hade det uppstått meningsskiljaktigheter mellan det 27-åriga manliga offret och gärningsmannen, som ledde till ett gräl. Enligt polisen beslöt männen att mötas på gården till höghuset som det 27-åriga manliga offret bodde i. 

Den misstänkte gärningsmannen sköt den 27-åriga mannen ute på gården till höghuset, och offret flydde in i trappuppgången.

Två utomstående personer, den 29-åriga mannen och den 25 åriga kvinnan som befann sig i en lägenhet i samma trapphus reagerade på ljuden och gick ut ur lägenheten. Kvinnan dog då hon blev skjuten vid höghusets ingång. Mannen knivhöggs ute på gården och fick livshotande skador.

Den 27-åriga skottskadade mannen som sökt skydd i trappuppgången försökte fly in i sin lägenhet, men den misstänkte följde efter honom in i lägenheten och sköt honom än en gång.

I lägenheten befann sig även två andra personer, men de kom inte till skada.

Enligt polisen var gärningsmannen ut efter den 27-åriga mannen. Den misstänkte kände inte den döda kvinnan och den skadade mannen sedan tidigare.

Den misstänkte har genomgått sinnesundersökning

Den misstänkte har varit häktad sedan början av april. Den ursprungliga tidsfristen för att väcka åtal var tidigare i juli, men tidsfristen har förlängts två gånger.

Största orsaken till förseningen beror på att den misstänkte har genomgått sinnesundersökning. Tidsgränsen för att väcka åtal är 23.11.2021.

Artikel uppdaterad 29.10.2021 klockan 13.11 med ytterligare information om våldsdådet. Det preciserades även att morden ägde rum 3 april 2021, tidigare stod det endast 3 april.

Artikel uppdaterad 29.10.2021 klockan 13.35 med information om händelseförloppet.