Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre journalister vid HS åtalas för röjande av statshemlighet – HS chefredaktör: "Hotet om fängelsestraff äventyrar den fria informationsförmedlingen"

Från 2021
Uppdaterad 29.10.2021 12:43.
Bild av artikeln från december 2017 i Helsingin Sanomat.
Bildtext Artikeln i Helsingin Sanomat i december 2017 ledde till brottsanmälan. Nu åtalas tre journalister för röjande av statshemlighet.
Bild: Mikko Koski / Yle

Åklagaren har väckt åtal mot tre journalister vid tidningen Helsingin Sanomat för röjande av statshemlighet. Åtalet har att göra med en artikel från år 2017. Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi säger att hotet om fängelsetraff äventyrar den fria informationsförmedlingen i Finland.

Enligt strafflagen är röjande av statshemlighet ett allvarligt brott och skyldiga ska dömas till fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Alla tre journalister, två av dem grävande journalister och den tredje deras chef, nekar till brott.

Utredningen inleddes i december 2017, då Helsingin Sanomat publicerade en artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter. Huvudstaben brottsanmälde Helsingin Sanomat samma dag som artikeln kom ut.

Polisen började utreda om tidningen hade gått ut med material som hemligstämplats av nationella säkerhetsskäl. Polisen gjorde exempelvis en grundlig husrannsakan hemma hos en av journalisterna.

Förundersökningen i fallet visade att journalisterna inte hade samlat in material på olaglig väg.

Samtidigt har en annan förundersökning som handlar om hur journalisterna kommit över det hemligstämplade materialet pågått.

Enligt uppgifter till Yle misstänks den pensionerade tidigare underrättelsechefen vid Försvarsmakten, kontraamiral Georgij Alafuzoff för brott mot tjänstehemlighet genom att ha läckt uppgifterna till tidningen. Alafuzoff själv nekar till brott.

"Väcker oro i ett land som Finland"

Chefredaktör Kaius Niemi och redaktionssekreterare Esa Mäkinen friades från åtal.

”Hotet om fängelsestraff för tre av Helsingin Sanomats journalister äventyrar den fria informationsförmedlingen i Finland”, säger chefredaktör Kaius Niemi till Sanoma Media.

Niemi säger att beslutet om åtal tas emot med besvikelse och oro i ett land som Finland.

"Trion har inte yppat hemligheter gällande säkerheten. All information som HS publicerat hittas i offentliga källor", säger Niemi.

Enligt Niemi är det ohållbart att man i en öppen västerländsk demokrati försöker kriminalisera journalisters arbete på det här sättet, och han säger att tidningen backar upp journalisternas arbete i sin helhet.

”Enligt åklagarens delgivande hänger åtalet samman också med förarbete kring opublicerade artiklar. Detta är fullkomligt exceptionellt och betyder i praktiken förhandscensur", säger Niemi.

Också Pia Kalsta, vd för Sanoma Media Finland, säger att fallet är beklagligt och att koncernen ger sitt fulla stöd till de utsatta journalisterna.

Artikeln är uppdaterad med HS-ledningens kommentar klockan 12.38