Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

17-åring åtalas för polismordet i Göteborg i somras

Uppdaterad 29.10.2021 11:30.
En polis lägger ner blommor vid en lyktstolpe där det samlats blombuketter.
Bildtext Dödsskjutningen väckte starka känslor runtom i Sverige och politiker kallade skjutningen ett angrepp på rättsstaten och det demokratiska samhället.

En 17-åring åtalas vid Göteborgs tingsrätt för mord efter dödsskjutningen av en polis i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg i slutet av juni. Pojken ska ha kommit till platsen för att döda någon annan.

Det var i slutet av juni som den 33-åriga polisen Andreas Danman sköts ihjäl under en patrullering. Två dagar senare kunde en 17-åring gripas misstänkt för mordet.

– Vår uppfattning är att det inte var ett planerat dåd mot polismyndigheten eller mot den specifika polismannen, säger kammaråklagare Linda Wiking under en presskonferens på fredagen.

Utöver mord åtalas pojken också för försök till mord och grovt vapenbrott. Den åtalade har hela tiden nekat till brott.

Konflikt mellan två grupperingar

Gärningsmannen ska ha kommit till platsen på grund av en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar. Den åtalade ska ha skjutit mot tre personer som är kända för polisen. Därefter ska den nu avlidne polisen ha anlänt till platsen på en moped och 17-åringen avlossade då två skott mot polismannen, varav det ena träffade.

Det är oklart om den åtalade visste att personen som färdades på mopeden var en polis.

Enligt kammaråklagaren kunde man snabbt få upp ögonen för den åtalade på grund av ett omfattande fynd som gjordes i ett skogsparti. Där hittade man bland annat kläder, en elsparkcykel och ett munskydd med den misstänktes dna.

Kläderna och elsparkcykeln stämde överens med vittnesmålen, säger Wiking.

Rättegången kommer att inledas 8 november.