Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning: Samband mellan D-vitaminbrist under graviditeten och autism hos barn

Uppdaterad 31.10.2021 18:11.
Gravid kvinna håller i en babyoverall.
Bildtext D-vitaminbrist har ett samband med många olika sjukdomar. Nu visar ny forskning att sannolikheten för autism hos barn ökar om mamman lidit av D-vitaminbrist under graviditeten.

Det finns ett samband mellan D-vitaminbrist under graviditeten och ökad sannolikhet för autism, visar en befolkningsundersökning som gjorts vid forskningscentret för barnpsykiatri vid Åbo universitet och Columbiauniversitetet i New York.

Om mamman får för lite D-vitamin under graviditeten ökar det sannolikheten för att barnet får autism. Andra faktorer som också påverkar sannolikheten är genetik, moderns rökning, föräldrarnas ålder och komplikationer under förlossningen, visar forskningen.

Sannolikheten för autism var 44 procent högre hos de barn vars mammor inte fått tillräckligt D-vitamin under graviditeten, jämfört med barn vars mammor inte lidit av D-vitaminbrist under graviditeten.

– Resultatet har betydelse för folkhälsan eftersom det är lätt att förebygga D-vitaminbrist, konstaterar artikelns huvudförfattare, professor Andre Sourander vid Åbo universitet.

D-vitamin

Vitamin D₃ är den form av D-vitamin som bildas i huden under påverkan av UVB-strålning från solen

D-vitamin fås också genom fisk, mjölkprodukter med tillsatta vitaminer och näringsfetter

Vitamin D behövs för bland annat skelettet och immunförsvaret

Brist på D-vitamin har samband med bland annat infektioner, diabetes, cancer, sjukdomar i blodcirkulationen och degenereringar i nervsystemet

Livsmedelsverket rekommenderar att gravida och ammande kvinnor tar 10 mikrogram D-vitamintillskott dagligen

Källa: Duodecim Terveyskirjasto

Data för forskningen samlades in åren 1987-2004, före de nu gällande D-vitaminrekommendationerna. I dag rekommenderas gravida ta 10 mikrogram D-vitamintillskott dagligen.

Det insamlade materialet hör till serumbanken Finnish Maternity Cohort, som består av prover som tagits av gravida under första och andra trimestern.

I forskningen deltog 1 558 mammor med barn som diagnosticerats med autism senast år 2015 och en lika stor jämförelsegrupp.

Forskningsresultatet har publicerats i den ansedda tidskriften Biological Psychiatry.

Artikeln uppdaterades 31.10.2021 klockan 18.11. Uttrycket "risken för" ersattes med det mera neutrala "sannolikheten för".