Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skarp kritik mot Sveriges coronahantering: Beredskapen har varit undermålig

Från 2021
Uppdaterad 29.10.2021 16:07.
Stolar glest placerade för köande till vaccin i Blå hallen i Stockholms stadshus där Nobelbanketten normalt hålls.
Bildtext Vaccinering i Sverige.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sveriges hantering av pandemin har präglats av senfärdighet och de inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga, enligt Sveriges coronakommission. Den skarpa kritiken kommer kommissionen med i sin andra delrapport om hur landets coronastrategi fungerat. Socialminister Lena Hallengren (S) tycker att man kunde ha gjort annorlunda.

I veckan skrev svenska medier att över 15000 personer med bekräftad coronavirusinfektion har dött i Sverige. Nu riktar landets coronakommission kraftig kritik mot landets hantering av pandemin.

Enligt kommissionens andra delrapport som publicerades vid lunchtid på fredag var de inledande skyddsåtgärderna som gjordes otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet.

Vidare skriver kommissionen att den svenska pandemiberedskapen var undermålig.

Man riktar också kritik mot landets smittskyddslagstiftning som enligt kommissionen är och var otillräcklig för att möta ett allvarligt epidemiskt eller pandemiskt utbrott.

På grund av att smittskyddet är decentraliserat och fragmenterat menar man att det blir oklart vem som bär ansvaret för helheten när en allvarlig infektionssjukdom drabbar landet.

Kommissionen hyllar också personalen som arbetat inom hälso- och sjukvården som med kort varsel kunnat ställa om och skala upp vården av sjuka i covid-19.

Långsammare än grannländerna: "Ett haveri"

I rapporten jämför kommissionen Sveriges coronahantering med de övriga nordiska länderna. Man slår fast att både Norge och Danmark valde kraftfullare åtgärder tidigt i pandemin och att man var snabbare med att få på plats ny lagstiftning. Man lyfter också upp Finlands beredskap i form av beredskapslagen som man tidigt kunde sätta i kraft för mera ingripande åtgärder.

Munskydd på granitskulpturerna på Helsingfors centralstation.
Bildtext Coronakommissionen jämför Sverige med bland annat Finland och lyfter upp den finländska beredskapslagen.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Sverige var också långsammare än de övriga nordiska länderna då det kom till att bygga upp och hantera en storskalig provtagning, enligt rapporten. I mars 2020 uppstod det en tvist i vissa regioner om pengar och ansvaret för provtagning av vissa priogrupper i samhället. Det här bidrog till att någon storskalig provtagning inte kom till stånd förrän den första vågen var över.

– Vi skriver till och med att det knappast kan beskrivas som något annat än ett haveri, säger kommissionens ordförande Mats Melin då rapporten presenteras.

Socialministern: "Håller inte med om kritiken"

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Sveriges Radio att hon är lika "förbannad som alla andra" över att testningen och smittspårningen dröjde. Men hon säger också att hon inte håller med om allt som står i rapporten.

– Jag håller inte med om kritiken. Man pekar inte ut ansvar utan pekar på händelseförlopp, säger Hallengren till SR.

En man i grått hår och grå kostym med kravatt med röda inslag står bakom ett podium som det står regeringen på och där det är emblemet tre kronor på. Bredvid honom en kvinna med axellångt ljust hår och blå kavaj o randig kjol, bakom likadant podium.
Bildtext Socialminister Lena Hallengren (S) här tillsammans med Folkhälsomyndihgetens generaldirektör Johan Carlsson.
Bild: EPA

Dagens Nyheter frågar om socialministern kan sitta kvar på sin position med tanke på den hårda kritiken.

– Slutsatser om ansvar drar de egentligen inte här, svarar Hallengren som också lyfter upp att Sverige befinner sig i ett europeiskt genomsnitt i första och den andra vågen, och lägre än genomsnittet i den tredje och fortsätter:

– Det är klart att om man skulle sitta i en situation där man visste allt som man visste i dag så är det klart att man skulle kunna göra annorlunda.

Kommissionen ska nu fortsätta sin granskning av den svenska pandemihanteringen, genom att bland annat intervjua statsråd för att veta vilka beslutsfattare som visste vad när innan man ger sitt slutbetänkande i februari 2022.

Sveriges coronakommission

Den svenska regeringen tillsatte coronakommissionen i juni 2020, för att utvärdera Sveriges hantering av coronaepidemin. Kommissionen består av experter från flera olika samhällssektorer.

Uppdraget är att utvärdera både regeringens, regionernas och myndigheternas åtgärder för att hantera virusutbrottet, men också utvärdera hur krishanteringen överlag har fungerat. Kommissionen ska också göra internationella jämförelser.

Slutrapporten ska redovisas i februari 2022 och före det ges två delrapporter, den ena gavs i december 2020 och den andra i oktober 2021.

Delrapporterna lämnas över till regeringen och publiceras också på coronakommissionens sajt.