Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elsparkcyklarnas topphastighet begränsas vintertid i Åbo – också parkeringspatruller införs vid årsskiftet

Från 2021
Voi- och TIER- elsparkcyklar på Kristinegatan i Åbo.
Bildtext Under vintermånaderna begränsas topphastigheten till 20 km.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Åbo stad och elsparkcykelföretagen har kommit överens om säkerhetsåtgärder för vintersäsongen och medel för att lösa problemet med dåligt parkerade elsparkscyklar. Under vintermånaderna begränsas topphastigheten till 20 km i timmen.

Från och med måndag, 1 november 2021, kommer topphastigheten begränsas, åtminstone fram till årsskiftet. Därefter kommer man att utreda behovet av en möjlig fortsättning på nytt. Hittills har topphastigheten varit 25 km/h.

Samma begränsning träder också i kraft i andra städer. Under helgnätter kommer topphastigheten fortsättningsvis vara 15 km/h.

– Elsparkcykeln är ett unikt transportmedel på så vis att vi med hjälp av fjärrstyrning kan styra deras hastighet. I och med att kvällarna blir allt mörkare till vintern är det befogat att införa begränsningar vintertid. Vi följer med hur effekterna blir och samlar in användarrespons under testperioden, säger Reetta Alastalo, chef för den operativa verksamheten vid företaget Voi.

Parkeringspatruller ska hålla koll på felparkerade elsparkcyklar

För att förbättra situationen gällande felparkerade elsparkcyklar kommer elsparkcykelföretagen att ordna egna parkeringspatruller från och med nästa år. Patrullernas uppgift kommer vara att fixa till dåligt parkerade elsparkcyklar.

Alasto påpekar att de också aktivt informerar användare via mejl och applikationerna om trafikreglerna och hur man parkerar rätt.

En orange elsparkcykel är parkerad i en ruta på gatan enkom för elsparkcyklar.
Bildtext I Åbo infördes parkeringsrutor för elsparkcyklar tidigare i år.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Elsparkcyklarna är nog till nytta för många och breddar transportalternativen i staden. Det är ändå viktigt att de inte är till skada för andra människor eller orsakar säkerhetsproblem. Man måste använda elsparkcyklarna rätt, alltså köra på rätt plats i trafiken, följa trafikregler och parkera dem på rätt sätt, säger biträdande borgmästare Ville Valkonen, i stadens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln