Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö träffade Putin i Moskva – klimatförändringarna och säkerheten i världen var de viktigaste samtalsämnena

Uppdaterad 29.10.2021 18:59.
President Sauli Niinistös presskonferens efter mötet med Vladimir Putin - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö är i Moskva och har träffat Rysslands president Vladimir Putin. Under det efterföljande presstillfället sammanfattade Niinistö den tre timmar långa diskussionen med Putin.

Klimatet, klimatförändringen och diskussionen kring säkerheten i världen var, enligt Niinistö, de viktigaste sakerna som togs upp under dagen.

Niinistö förklarar att klimatet och klimatförändringarna inte har varit ett så populärt samtalsämne i Ryssland under de senaste åren. Men enligt honom har man nu börjat ta det på större allvar, vilket är viktigt.

Enligt uppgifter till den ryska nyhetsbyrån Tass säger Putin också att Finland och Ryssland bägge kämpar mot klimatförändringen och att bägge länder nalkas problematiken på rätt så samma sätt.

Niinistö säger att skötseln av skog och användningen av den som kolsänka har kommit på tal. Ett annat initiativ som framkom var sammankallandet av ett klimatmöte inom Arktiska rådet.

Frågan om "utländska agenter" togs upp

Han vill inte direkt citera Putins syn på Rysslands internationella politik, men Niinistö säger att han har uttryckt oro över att det skett en vändning mot det sämre i Rysslands internationella relationer. Niinistö nämner också att Putin är oroad över bland annat Irans kärnavtal.

Niinistö säger att han tog upp frågan om "utländska agenter" i Ryssland och att Putin ansåg att tillämpning av lagen hade blivit onödigt utbredd.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs besök till Finland dryftades under presidenternas möte, men enligt Niinistö var det ingen större diskussion kring det hela.

Ökad handel och bilateralt skogssamarbete

Det finns farhågor om det ökande antalet coronafall i Ryssland, vilket påverkar samarbetet mellan länderna.

Det har ändå skett en ökning i handeln mellan länderna och presidenterna har även diskuterat skogssamarbete. Rysslands nya restriktioner har påverkat timmerimporten. Niinistö säger att Putin lovat att diskutera frågan med den ryska regeringen.

Enligt uppgifter till den ryska nyhetsbyrån Tass har president Putin konstaterat med anledningen av presidenternas möte att de skador coronapandemin kan ha förorsakat de rysk-finska relationerna kan överbryggas i år.

Källa: Tass