Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I Kyrkslätt uppmuntras talangerna att söka sig till tuffare serier: “Det är super om de vill flytta utomlands”

Från 2021
KyIFF-tränaren Mirgitta Lindholm uppmuntrar spelare Maja Sannholm under ett träningspass.
Bildtext Birgitta Lindholm är redo att hjälpa Maja Sannholm och de övriga talangerna.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Kyrkslätt IF har inte fått den bästa möjliga starten i årets FM-serie i handboll, men laget tummar inte på målsättningen att ta medalj för första gången i klubbens historia. Viktigare än medaljen är ändå att spelarna utvecklas och försöker maximera sin potential.

Inför damernas inhemska handbollssäsong satte Kyrkslättlaget en plats bland de tre främsta som målsättning. I klartext jagar KyIF en medalj, något som de gulblåa aldrig lyckats med under sina nio säsonger i den högsta serien.

Årets seriestart har ändå varit trög med endast en seger på fyra matcher. Ett saldo som inte verkar stressa lagets tränare Birgitta Lindholm.

– Jag är inte orolig, men visst hade jag hoppats att vi hade kunnat utmana HIFK, Dicken och GrIFK bättre. 

KyIF har saknat flera spelare under hösten och förlusterna mot förra säsongens medaljtrio har varit klara. Den tidigare landslagstränaren är även kritisk vad spelprogrammet beträffar. Då serien blivit nästan sex veckor gammal har lagen bara spelat mellan två och fyra matcher.

– Seriesystemet är inte helt optimalt med långa pauser mellan matcherna. Något även de andra lagen klagat på.

KyIF-tränaren Birgitta Lindholm under ett träningspass hösten 2021.
Bildtext Birgitta Lindholm vill inte stressa sina unga spelare.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Hon är inte sen att påpeka att laget har sig själv att skylla på gällande den trevande säsongsinledningen.

– Just nu lider vi av att spelarna inte bär ansvar ute på planen. Man förväntar sig att kompisen bredvid ska avgöra och ska man lyckas i handboll måste alla vara farliga.

Tror du att ni har en bättre chans att kämpa om en medalj än i fjol?

– Absolut. Det jag sett av våra motståndare hittills har inte övertygat. Jag tror att alla lag har lite samma problem med att hitta spelet då det varit så få matcher. 

“Unga spelare får vara nervösa”

Merparten av Kyrkslätt IF:s seniorlag är i A-junioråldern, det vill säga födda mellan 2002 och 2004. Flera av dem debuterade i FM-serien redan förra säsongen, men Lindholm understryker att spelarna är väldigt unga och oerfarna. Inom klubben finns det förståelse för att nerverna nu och då spelar ett spratt.

– Alla är vi olika. Grundtanken är att det får pirra lite i magen för då är man på alerten. Är man för nervös kan det leda till att spelet brister. Unga spelare får definitivt vara nervösa, säger Lindholm som tränar damlaget för andra året.

Förra säsongen slog niometersspelaren Maja Sannholm igenom på allvar. Hon var lagets främsta målskytt med 151 fullträffar på 25 matcher. Sannholm är inne på samma linje som sin tränare.

– Stundvis är det lite nervöst, men det handlar om hälsosam nervositet. Jag känner ingen större press på att jag måste leverera, säger 18-åringen som i år gjort 19 mål på tre matcher.

Maja Sannholm från KyIF under ett träningspass hösten 2021.
Bildtext Maja Sannholm är lagets främsta målskytt efter fyra spelade matcher.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Enligt lagets tränare pekar karriärkurvan åt rätt håll även om Sannholm hör till spelarna som lidit av influensa och hon missade hemmamatchen mot förra säsongens mästare Dicken.

– Sannholm är en väldigt intressant spelare och kurvan kommer att peka starkt uppåt bara vi får henne igång igen. 

Individen avgör när det är flyttdags

Under de senaste säsongerna har flera finländska damspelare lämnat FM-serien bakom sig och flyttat västerut. De flesta till Sverige där till exempel tidigare KyIF-spelaren Emma Aarnio och Sjundeåprodukten Ellen Voutilainen har nått de största framgångarna.

KyIF:s målsättning den här säsongen är att ta en medalj och då klubben 2024 fyller 100 år vill laget fira det med ett FM-guld. Framgångarna i den inhemska serien i all ära men vill spelarna utvecklas på allvar är en flytt utomlands nästan ett måste. Något som Lindholm håller med om.

– Jag har sagt åt alla mina spelare som kommer och talar om framtiden att det är super om de vill flytta utomlands. Det är precis vad jag vill höra från dem. Dylika diskussioner har jag fört med till exempel Sannholm.

KyIF-tränarna Birgitta Lindholm och Sebastian Aarnio under ett träningspass hösten 2021.
Bildtext Tränarduon Birgitta Lindholm och Sebastian Aarnio litar på att lagets formkurva vänder inom kort.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Men att flytta utanför Finlands gränser och att klara sig där är två separata saker.

– Bara vi bygger upp henne på ett förnuftigt sätt har hon alla chanser att klara sig utomlands. Det krävs så klart massor med jobb innan hon är redo att etablera sig i en högklassigare serie. Hon är säkert på väg i något skede, men när får vi se. 

Funderar på flytt efter gymnasiet

Sannholm fick under hösten mäta sig med landets bästa spelare då hon blev uttagen till A-landslagets samling för första gången. Träningslägret under Tomas Westerlunds ledning var en givande upplevelse.

– Det var många duktiga spelare på plats och det var fint att vara med. Tempot var givetvis högre och det ökade på motivationen att få mäta sig med spelarna som håller till utomlands. 

Maja Sannholm från KyIF under ett träningspass hösten 2021.
Bildtext Maja Sannholm trivs mycket bra i sin nuvarande klubb.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Den 172 cm långa niometersspelaren är för tillfället inne på sitt sista år i Gymnasiet Grankulla samskola. Efter det är handbollsframtiden vidöppen.

– Allt är ganska öppet då jag inte bestämt mig var jag ska studera. Om jag stannar i Finland fortsätter jag nog i KyIF för här har vi en fin stämning inom laget. Jag har funderat på att åka utomlands, men har inte bestämt något ännu. 

Har du någon favoritstad där du kunde kombinera handboll med studier?

– Inte direkt, men Stockholm kunde vara ett bra alternativ.

Kunde Skuru IK vara en möjlig klubb?

– Ja, kanske, avrundar Sannholm med ett leende på läpparna.

För Maja Sannholm och KyIF-damerna fortsätter den inhemska säsongen i dag då laget möter tabellfemman Sjundeå på bortaplan med start klockan 17.

Diskussion om artikeln