Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonatan Johansson kvar som TPS-tränare – kontraktet skrevs för en månad sedan: "Vi är tacksamma för att vi fick fortsätta"

Från 2021
Jonatan Johansson.
Bildtext Jonatan Johansson tog över TPS sommaren 2020.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Jonatan Johansson får en ny chans att lotsa TPS herrar tillbaka till fotbollsligan. Åboklubbens säsongsavslutning var en pannkaka, men målsättningen kvarstår. Jubileumssäsongen ska resultera i avancemang.

TPS avslöjar på sin webbplats att klubben i slutet av september bestämde sig för att utnyttja sin kontraktsoption. På Johanssons begäran presenterades nyheten med fördröjning för att inte skapa distraktion då TPS kämpade om avancemang till fotbollsligan.

Med tre omgångar kvar av division 1-säsongen toppade TPS tabellen. Förluster mot huvudkonkurrenterna RoPS och VPS, samt ett kryss mot avhängda EIF, innebar ändå att TPS slutade trea.

Vinnaren VPS steg till ligan och tvåan RoPS förbereder sig för kvalmatcher mot AC Oulu.

– Säsongsinledningen var oerhört tung. Efter det fick vi spelet att fungera och tog ledningen i serietabellen. Vi tappade ändå formen inför de avgörande matcherna, säger TPS vd Janne Kytölä om säsongsavslutningen.

– Vi har analyserat vad som hände på slutet av säsongen och det handlade också om mentala grejer.

TPS har åkt hiss mellan ligan och division 1

Det nya kontraktet med Johansson och hans assisterande tränare John Daly gäller för säsongen 2022.

– Vi är tacksamma för att vi fick mandat att fortsätta vårt jobb, säger Johansson som uppger att avancemang är det enda målet.

– Vi inleder förberedelserna i slutet av november.

Det har framgått att vi behöver förstärka laget

Klubben letar nu efter nya spelare, uppger vd:n.

– Det har framgått att vi behöver förstärka laget. Vissa spelare lämnar klubben och vi har redan börjat kartlägga förstärkningar. Målet är att stommen ska vara spikad i god tid.

– TPS fyller hundra år och målet för jubileumsåret är är att avancera till fotbollsligan. Årets misslyckande förändrar inte den målsättningen, säger Kytölä.

Johansson tog över TPS sommaren 2020, men klarade inte av att rädda Åboklubbens ligakontrakt.

TPS har under de åtta senaste säsongerna, 2014/21, åkt hiss mellan fotbollsligan och ettan. Samtliga tre ligasäsonger har slutat i degradering och varje division 1-säsong har resulterat i en topp-3-placering.

Diskussion om artikeln