Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är det klart: EU-parlamentet stämmer kommissionen för hanteringen av Polenkonflikten

Från 2021
David Sassoli
Bildtext EU-parlamentets talman David Sassoli.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-parlamentet inleder en rättslig process mot kommissionen, meddelar parlamentets talman David Sassoli. Enligt parlamentet har kommissionen inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningar av rättstatens principer.

BRYSSEL Parlamentet är missnöjt med att EU-kommissionen inte ännu tagit i bruk den konditionalitetsmekanism som EU-institutionerna enades om ifjol. Mekanismen ska göra det möjligt att frysa EU-medel av länder som bryter mot rättstatens principer.

Kommissionen hänvisar till ett pågående mål i EU-domstolen där Polen och Ungern vill pröva om mekanismen är förenlig med EU-fördragen. Domstolen väntas fatta ett beslut i ärendet inom de närmaste veckorna.

Kommissionen backas upp av många medlemsländer som anser att det är bäst att vänta på EU-domstolens avgörande innan man tar i bruk mekanismen.

Enligt parlamentet finns det ändå ingen orsak att vänta på EU-domstolens beslut.

– Vi förväntar oss att kommissionen agerar på ett konsekvent sätt och lever upp till det ordföranden von der Leyen sa då frågan diskuterades i plenum. Ord måste förvandlas till handling, konstaterar parlamentets talman David Sassoli i ett pressmeddelande.

Tvist mellan Polen och EU

Parlamentets beslut att stämma kommissionen hänför sig till den pågående tvisten mellan Polen och EU.

Den polska författningsdomstolens utslag som slår fast att delar av EU-fördragen strider mot Polens grundlag ses allmänt som ett frontalangrepp på den europeiska rättsordningen.

Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och Rättvisa anklagar EU-kommissionen för att överträda sina befogenheter genom att försöka stoppa Polens domstolsreformer.

I onsdags slog EU-domstolen fast att Polen måste betala en miljon euro i böter per dygn om den polska regeringen inte upplöser den kritiserade disciplinnämnden för Polens högsta domstol.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar till EU-parlamentet i Strasbourg. I bakgrunden ser man EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bildtext Polens premiärminister Mateusz Morawiecki försvarade Polens agerande vid EU-parlamentets session i oktober.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Parlamentet: Det brådskar med åtgärder

Nyligen lovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Polens agerande får konsekvenser.

Bland annat har kommissionen hållit inne med beslutet att förorda godkännandet av Polens återhämtningsplan.

Kommissionen har också möjlighet att inleda ett överträdelseförfarande mot Polen eller att ta i bruk den nya konditionalitetsmekanismen.

Parlamentets frustration bottnar i uppfattningen om att kommissionen väntat för länge med att vidta åtgärder mot kränkningarna av rättsstatens principer i Polen och Ungern.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.
Bildtext EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa är missnöjd med kommissionen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Sarvamaa: Stort ansvar vilar på Tyskland

Europaparlamentarikern Petri Sarvamaa (Saml/EPP) var i egenskap av parlamentets huvudförhandlare pådrivande i beslutet om att villkora EU-stöden. Han är missnöjd med att man ännu inte tillämpat den nya mekanismen.

– Domstolen är parlamentets tyngsta redskap för att få kommissionen att agera, konstaterar Sarvamaa i ett pressutskick.

Sarvamaa frågar sig hur Polen och Ungern tillåts agera som de gör. Enligt honom ligger ett stort ansvar hos Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som tillåtit att situationen fortgår.

– Det sätt på vilket EU:s gemensamma värderingar åsidosatts under de senaste åren är skamligt. Frågan inställer sig vilken roll Tyskland har i kommissionens sölande.

Kommissionen: Mekanismen tillämpas redan

Kommissionens talesperson Eric Mamer skriver på Twitter att man tagit del av parlamentets beslut att stämma kommissionen.

Enligt Mamer är kommissionens uppfattning att rättsstatsmekanismen redan tillämpas i nuläget.

Bland annat har kommissionen lagt fram riktlinjer för hur mekanismen ska tillämpas, skriver Mamer.

Kommissionen samlar också upp information om potentiella fall som kan bli föremål för åtgärder och har beredskap att notifiera berörda länder.

Klockan 18:25: Artikeln har kompletterats med Petri Sarvamaas kommentar. Klockan 19:26: Artikeln har uppdaterats med Eric Mamers kommentar.