Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New Yorks parker är gröna lungor i miljonstaden – de var inte självklara i början men det ändrade "mannen som skapade parker" på

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 17:21.
Sommarklädda människor på picnic i Central Park, med skyskrapor i bakgrunden
Bildtext Sommartid kan det vara fullt i den stora Central Park. Landskapsarkitekten Frederick Law Olmsteds målsättning om en park för alla är uppfylld.
Bild: Bengt Östling/Yle

Parker för alla. Det var - och kanske ännu är - en kontroversiell åsikt i USA. Central Park och Prospect Park har blivit viktiga gröna vardagsrum för de trångbodda invånarna i mångmiljonstaden New York. Parkerna kom till i mitten av 1800-talet, tack vare landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted. Dan Rosenholm har skrivit en bok som har presenterats på bokmässan i Helsingfors.

- Nästan alla nordbor som har besökt New York har nog varit också i Central Park. Eftersom vi söker oss till naturen kan vi inte låta bli. Det säger den svenska författaren och fotografen Dan Rosenholm.

Alla är nyfikna, parken är inbjudande och så blir man förvånad hur fint det är. Man tror det är natur, men det är det inte, förklarar Rosenholm som presenterar sin färska bok på bokmässan i Helsingfors.

Förutseende parkskapare gav natur i miljonstaden

7:25

Dan Rosenholm är liksom många andra förtjust i de amerikanska parkerna. Han skulle egentligen skriva bara en artikel om landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted. Men det blev en hel bok om mannen som presenteras som en pionjär av stora mått.

Olmsted var visserligen en skicklig organisatör och landskapsplanerare, men också mycket annat. Han var journalisten som formulerade åsikterna om slaveriet i New York Times. Han grundade en föregångare till Röda korset under det amerikanska inbördeskriget.

Han var också guldgruvechef i en period, och räddade Yosemite nationalpark och Niagara-fallen, som hotades av exploatering.

Leende författare Dan Rosenholm framför växtlighet.
Bildtext Dan Rosenholm har skrivit om parker både i USA, Sverige och Åland. I helgen besökte han Helsingfors bokmässa.
Bild: Bengt Östling/Yle

Välplanerat från början

New York fick sin början som en holländsk handelskoloni på södra Manhattan. Invandringen och den kraftiga expansionen kom på 1800-talet.

När planeringen av Central Park kom igång år 1851 visste man redan att New York skulle bli störst i världen. Då planerades gatusystemet för det som ännu var landsbygd och slum, förklarar Dan Rosenholm. Den fyra kilometer långa centralparken ligger mellan 59.de och 110.de gatan. På bredden är den nästan en kilometer.

Olmsted och hans medarbetare Vaux planerade "natur mitt i storstaden", det var helt unikt på den tiden. Över 3 000 arbetare jobbade med parken i flera år. Ändå ansåg publiken när den var helt klar år 1876 att det verkade som så lite hade gjorts på området, noterar Dan Rosenholm.

Skyskrapor i aftonrodnad vid Central Park
Bildtext En park för alla. Men utsikten är bättre från husen runt Central Park där få har råd att bo.
Bild: Bengt Östling/Yle

Samling för fattig och rik

Central Park - och senare "mästerverket i Brooklyn", Prospect Park - var tänkt som samlingsplats för både fattig och rik. Det handlade om att ge människor i en storstad grönska och frisk luft. Idrotten har kommit till senare, förklarar Dan Rosenholm.

New York var en ganska vidrig stad när parkplanerna startade. Det var fattigt, människor bodde trångt redan då. Det gick grisar på gatorna och folk dog av olika sjukdomar som kolera varje sommar.

Här ville man ge människor som annars inte hade möjlighet en chans att se och komma till naturen, och det gällde både rik och fattig. Så är det väl fortfarande, varje park är en festplats och vardagsrum.

I grunden är Central Park den samma som för 150 år sedan, med vissa kompletteringar. Det är alltså natur mitt i storstaden, men helt konstgjord, som Dan Rosenholm formulerar det.

Trumps miljösyn

USA är ett splittrat land i miljöfrågor, påpekar Dan Rosenholm. Det finns de konservativa som följer den tidigare republikanska presidenten Donald Trump i åsikten att pengar avgör allt, att naturen är till för att exploateras. Trump själv gjorde pengar på att driva skridskobanan i Central Park.

På den andra sidan finns den liberala öst- och västkusten med lika stor naturförståelse som i Europa.

Dan Rosenholm talar också om en oerhört dålig markplanering i USA.

- Det ser man då man flyger över, man har inte sammanhållna områden, de är så sönderbrutna.

Rosenholm jämför med Europas stadsplanering som styr över hur marken ska användas - något som tillsammans med statsägda marker är nödvändigt för att bevara naturen.

Skyskrapor speglas i insjö i Central Park, New York.
Bildtext Novembervy från Central Park.
Bild: Bengt Östling

Någon allemansrätt finns inte i USA, den är nästan enbart ett nordiskt fenomen. Därför blir parkerna ännu viktigare.

President Trump hade åsikter om finska skogar, hur man ska kratta och vårda parkerna för att undvika skogsbränder som i USA. Dan Rosenholm säger sig bara ha skakat på huvudet, då och senare.

- Om jag ska vara ärlig så jag tror inte han förstod något av det här. Det vi vet nu är att man inte ska hålla på och kratta och tömma skogarna. Det tillämpas i Central Park och i Brooklyn-parken. Man lämnar kvar döda träd för mångfaldens skull. Tänk nu bara på nederbörden och klimatskillnaderna mellan USA och Norden. Problemet är ju att det har blivit varmare och torrare i Kalifornien, så är det. Därför brinner det oftare.

Boken "Olmsted, mannen som skapade parker" är utgiven av Themis förlag, det enda svenska bokförlaget som var med på bokmässan i Helsingfors.