Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Ingen aning om varför vapnet innehöll skarp ammunition", säger vapenansvarig vid filminspelningen av Rust

Från 2021
Blommor vid inspelningsplatsen av Rust.
Bildtext Efter olyckan den 22 oktober började blommor dyka upp vid inspelningsplatsen i New Mexico.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press/Mostafa Bassim Adly

Den vapenansvariga vid inspelningen av filmen Rust, där Alec Baldwin av misstag sköt ihjäl en fotograf förra veckan, säger att hon inte har någon aning om varför rekvisitavapnet innehöll skarp ammunition.

Filmfotografen Halyna Hutchins dog då hon träffades av ett skott från ett rekvisitavapen som Baldwin avfyrade. Skottet skadade också filmens regissör Joel Souza.

Filminspelningens vapenansvariga Hannah Gutierrez-Reed uttalade sig om fallet för första gången på fredagskvällen finsk tid.

"Säkerheten på inspelningsplatsen hade aldrig äventyrats om inte vapnet hade innehållit skarp ammunition. Hannah har ingen aning om var den skarpa ammunitionen kom ifrån", skrev representanter för Gutierrez-Reed i ett uttalande.

Som vapenansvarig hade Gutierrez-Reed ansvar för säkerheten kring alla vapen som användes under inspelningarna. Den vapenansvariga ska också hela tiden veta var vapnen är och se till att de hålls bakom lås och bom då de inte används.

Säkerheten på inspelningsplatsen har diskuterats mycket. För bara några dagar sedan kom uppgifter om att produktionspersonalen använt rekvisitapistolerna bara några timmar före dödsolyckan. De ska ha skjutit mot plåtburkar för att öva sig.

En kara människor samlas framför en bild på filmfotografen Halyna Hutchins.
Bildtext En minnesstund hölls för Halyna Hutchins i Burbank i Kalifornien några dagar efter olyckan.
Bild: Myung J Chun/Los Angeles Times/Shutterstock/All Over Press

Det här dementerade Gutierrez-Reed ändå på fredagskvällen i uttalandet, och sa att vapnen hela tiden kontrollerades av henne och den rekvisitaansvariga.

"Vapnen var inlåsta om nätterna och under lunchen. Att ens ett vapen hade tappats bort eller att personalen hade skjutit med dem var omöjligt", sägs det i uttalandet.

Enligt myndighetsrapporter som nyhetsbyrån AFP tagit del av hade ett tjugotal vapen förvarats i en skåpbil för rekvisita på inspelningsplatsen.

Oro för säkerheten vid produktionen

De produktionsanställda vid inspelningen av Rust hade redan före olyckan klagat på osäkra förhållanden på inspelningsplatsen. Dessutom hade två vådaskott avfyrats tidigare under inspelningen.

Gutierrez-Reed har kritiserats i amerikanska medier och kallats för oerfaren. Filmen Rusts regiassistent Dave Halls har också kritiserats. Det var Halls som räckte Baldwin rekvisitavapnet och sa att vapnet var "kallt", det vill säga att det inte innehöll skarpa skott.

Halls har i förhör erkänt för polisen att han inte kontrollerat vapnet till fullo innan har överräckte det till Baldwin.

Enligt Gutierrez-Reeds advokater var budgetfrågor viktigare för produktionen än säkerheten. Enligt representanterna var det svårt för Gutierrez-Reed att koncentrera sig på sitt arbete. Hon hade bland annat inte tillräckligt med tid för att förbereda vapnen som användes under inspelningen.

"Hela produktionen blev osäker av olika skäl, bland annat avsaknaden av säkerhetsmöten. Det här var inte Hannahs fel", står det i uttalandet.

Blommor och ljus står på ett bord framför ett foto på en kvinna.
Bildtext Halyna Hutchins blev 42 år.
Bild: AOP

Flera röster har höjts för att förbjuda användningen av riktiga vapen i filmproduktioner efter olyckan. I dagens läge är specialeffekterna tillräckligt utvecklade för att få plastvapen att se äkta ut.

En av dem som motsätter sig ett sådant förbud är Oscarsvinnaren, skådespelaren Matthew McConaughey, som säger att äkta vapen är säkra så länge alla följer säkerhetsprotokollet.

McConaughey uttalade sig för nyhetsbyrån AFP och sa att olyckan på inspelningen av Rust troligen skedde på grund av att man inte följde protokollet, eventuellt på grund av strama tidtabeller.

Källa: AFP