Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nohynek vid THL svarar minister Kiuru: Finland håller redan på att förbereda vaccinationer bland 5-11-åringar

Från 2021
Uppdaterad 30.10.2021 13:59.
Krista Kiuru.
Bildtext Det är viktigt att vi har nationella rekommendationer klara när det gäller, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland har skäl att förbereda sig på att den europeiska läkemedelmyndigheten EMA inom en snar framtid ger coronavaccin försäljningstillstånd också för barn i åldern 5-11 år, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) till nyhetsbyrån STT. Överläkare Hanna Nohynek vid THL säger att åtgärder redan vidtas.

Institutet för hälsa och välfärd och den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR bör vara beredda på att göra upp rekommendationer för vaccinering av 5-11-åringar mot covid-19, säger Kiuru.

I USA godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten i går coronavaccin för barn i den här åldersgruppen.

Ifall också barn under 12 år kan vaccinera sig mot covid-19 ska Finland vara redo att köpa fler vaccindoser, anser Kiuru.

– Vi följer noga med om de europeiska experterna ger barn under 12 år möjligheten att ta coronavaccin. Våra nationella experter och myndigheter måste förbereda sig i god tid, så att vi inte hamnar i en situation där vi är tvungna att vänta oskäligt länge på nya nationella rekommendationer.

Nohynek: THL har börjat vidta åtgärder

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger till STT att man redan har gjort förberedelser för att starta vaccineringen av 5-11-åringar.

Nohynek påpekar att försäljningstillstånd för barnvaccin betyder inte per automatik att Finland börjar vaccinera barn i åldersgruppen.

"Vaccineringarna kan inledas när arbetet är färdigt och THL ger sitt förslag till Social- och hälsovårdsministeriet", säger Nohynek.

Vad gäller den tredje vaccinationsomgången för vuxna anser minister Kiuru att det tog alltför länge för Finland att införa rekommendationer om en tredje dos.

Hon säger att hon försökte påskynda saken, eftersom risken för att vaccinationsskyddet minskar hos äldre och riskgrupper måste tas på allvar.

Källa: STT