Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Christian Eriksen stoppas från spel i Italien efter hjärtstoppet, nu jagas ny klubb i ett annat land: "Han är i bra form"

Från 2021
Man med glass i handen tar med mobiltelefonen bild av flicka i barnvagn.
Bildtext Christian Eriksen mår bra och tillbringar mycket kvalitetstid med sin familj, berättar danskens agent Martin Schoots.
Bild: Cobra Team / BACKGRID

Den italienska fotbollens egna regler gör att Christian Eriksen inte tillåts fortsätta sin karriär i landet. Nu förbereds för det enda alternativet, en flytt till en annat liga. Och danskens agent intygar att Eriksen är i bra form.

Det är ett av idrottsårets mest outplånliga minnen.

Christian Eriksen som säckade ihop i slutet på första halvlek av Danmarks EM-premiär mot Finland i Köpenhamn. Utan förvarning hade den danska fotbollsstjärnan drabbats av hjärtstopp, och det krävdes snabba reaktioner från medicinsk personal som tog hjälp av en hjärtstartare.

Eriksen överlevde, och fick senare en ICD-enhet inopererad, en slags pacemaker som kontinuerligt övervakar hjärtrytmen och opererats in i förbyggande syfte.

Snart fem månader senare är frågan på vilket sätt Christian Eriksen kan fortsätta sin karriär.

I går meddelade hans klubb Inter definitivt att det inte blir i Italien. De italienska reglerna sätter helt enkelt stopp, ingen tillåts spela med någon form av hjärtstartare inopererad.

"Uttalandet en redovisningsfråga"

Regelverket är annorlunda i många andra länder, och för Eriksens del är det enda alternativet nu att flytta från Inter. Därför offentliggjorde Inter att klubben siktar på en försäljning av den 29-åriga dansken.

En utveckling som Eriksens agent Martin Schoots har kommenterat för fotbollssajten Goal.

– Uttalandet är ett meddelande från företaget FC Internazionale Milano SpA till dess aktieägare. Varje spelare har ett bokfört värde. Och eftersom Christian är en kontrakterad spelare i klubben har han tekniskt sett fortfarande ett bokfört värde. Det är en redovisningsfråga, förklarar Schoots.

Och att en flytt är högaktuell står klart. Enligt Schoots är mittfältaren i gott skick.

– Christian mår bra. Han tillbringar mycket kvalitetstid med sin familj. Han är i bra form. När det kommer fler nyheter berättar vi om dem, säger Schoots till Goal.

Rykten om gamla klubbarna

Spekulationerna om vart Eriksen kan komma att flytta kan nu ta ny fart. Holländaren Daley Blind har redan tillåtits spela i ligan i Nederländerna med en liknande pacemaker inopererad. Hans klubb Ajax är Christian Eriksens före detta lag, och en flytt tillbaka till Amsterdam har därför nämnts som ett alternativ.

Engelska medier har också utrett med landets fotbollsförbund att det är möjligt att få individuellt tillstånd att spela med en inopererad pacemaker också i Premier League, vilket gjort att en annan av Eriksens tidigare klubbar, Tottenham, också figurerat i ryktena.

Spanska medier har i sin tur kopplat ihop Eriksen med en flytt till Real Madrid.

Eriksen som fyller 30 i april har spelat 109 matcher för det danska landslaget och en bit över 500 klubblagsmatcher i Holland, England och Italien. Om det blir fler, och i så fall var, återstår att se.

Diskussion om artikeln