Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommissionär Jutta Urpilainen: "Klokt med tanke på vår egen säkerhet att EU skickar vaccin till Afrika" – EU har inte levererat det unionen lovat

Från 2021
Uppdaterad 11.11.2021 13:19.
Jutta Urpilainen i svartvit Marimekko-skjorta.
Bildtext Kommissionär Jutta Urpilainen säger i tv-programmet Morgonettan att EU gör klokt i att tänka på sin egen säkerhet och se till att befolkningen i Afrika får vaccin.
Bild: Silja Viitala / Yle

EU har levererat bara ungefär en fjärdedel av de utlovade coronavaccindoserna till länder i Afrika, säger kommissionär Jutta Urpilainen i Yles morgonprogram Morgonettan.

EU har förbundit sig vid att leverera 250 miljoner doser till länder i Afrika före årsskiftet. När två månader återstår av året har endast 70 miljoner doser som betalats av EU nått fram.

EU-kommissionär Jutta Urpilainen säger till Yle att hon oroar sig för om EU-länderna alls tänker hålla sitt löfte.

– Jag tycker att man ska hålla det man lovat, det är moraliskt rätt och även klokt med tanke på vår egen säkerhet, säger Urpilainen.

Vaccintäckningen sex procent

För närvarande är endast sex procent av invånarna på den afrikanska kontinenten färdigvaccinerade.

Farhågan har länge varit att det uppkommer en ny virusvariant som de nuvarande vaccinerna inte biter på då epidemin grasserar på kontinenten.

EU har ändå inte i något skede förhindrat export av coronavaccin, inte ens i början då det rådde brist på vaccin inom unionen.

– Över en miljard doser som producerats i Europa har förts till områden utanför Europa, säger Urpilainen som ansvarar för biståndsfrågor och EU:s utomeuropeiska relationer.

EU stöder bland annat det globala vaccinprogrammet Covax, avsett för att garantera vaccin för invånarna i 140 länder, även i de fattigaste länderna. Covax har hittills levererat 388 miljoner vaccindoser.

Kommissionär Urpilainen har talat mycket om vaccinbehovet i Afrika, bland annat i en intervju för Svenska Yle i somras:

EU och Finland har lång väg kvar till mål

Urpilainen vill att EU:s medlemsländer sätter fart på för att få målet på 250 miljoner doser till Afrika uppfyllt, det är lång väg kvar.

Inte heller Finland har nått sitt mål på att 3,5 miljoner doser med coronavaccin till utvecklingsländer.

– EU och kommissionen äger inte vaccinerna utan det gör medlemsländerna. Löftet ligger i sista hand på de finländska myndigheternas och regeringen axlar.

Rika länder lade beslag på en stor del av vaccinerna i början av pandemin.

– Givetvis skrev vi kontrakt på mer än vad vi behöver för medborgarna. Nu när vi har ett vaccinöverskott är det rätt att länder i Europa delar med sig doser till tredje länder, säger Urpilainen.

Vaccintillgången i Europa är god. EU har samlat på sig ett mångsidigt vaccinsortiment bestående av 4,2 miljarder vaccindoser, vacciner som enligt forskningsresultat är säkra och effektiva.

Urpilainen intervjuades i programmet Morgonettan av Seija Vaaherkumpu som också skrev Yle Uutisets webbartikel "EU on toimittanut vasta murto-osan lupaamistaan koronarokotteista Afrikkaan – Suuri huoleni on, että jäsenmaat pitäisivät kiinni tästä lupauksesta, sanoo Suomen EU-komissaari Jutta Urpilainen"