Jordbruket pekas ofta ut som miljöbov trots att många bönder tänker på miljöfrågor: "Man blir ganska trött på det"
I och med Finlands mål att bli klimatneutralt 2035 pekas bland annat jordbruket ut som miljöbov. Mjölkbonden Bjarne Mara är en av de jordbrukare som aktivt arbetar för att minska sitt koldioxidavtryck.
Jordbrukare är frustrerade över att ständigt pekas ut, trots att många redan gör mycket för att minska på sina kolavtryck.
Bjarne Mara driver en gård med ekologiska mjölkkor i Korsholm. Han har tänkt mycket på miljöfrågor och jobbar för att minska sitt kolavtryck.
Mara har bland annat installerat solpaneler och han håller på att slutföra ett biogasprojekt på sin gård. Dessutom odlar han vall för att förhöja mullhalten i åkern, vilket i sin tur leder till en bättre kolbindande funktion.
Att folk pekar finger trots detta är frustrerande, säger han.
– Man blir ganska trött på det måste jag ärligt säga. De som hoar och tjoar i media tycker att jordbruket är det största problemet här i världen, säger Mara.
– Det är tragiskt. Vi lever i ett samhälle som är väldigt beroende av olja och energi och alla ska äta.
För lite fokus på privatbilismen
Mara anser att vi borde fundera mer på hur vi lever i dag. Han tycker att samhället är byggt på ett sätt som oftast kräver att man kör bil och vi borde mer fundera på lösningar som kunde ändra på vår privatbilism.
– Samhället byggs på ett sådant sätt att man tar mycket mark i anspråk och de strukturer man bygger upp kräver oftast att man kör bil. Eller åtminstone försöker man inte konstruera det så att man bor nära sitt jobb, sin skola, sin butik och befrämjar de lösningarna.
– Skulle vi ta bort 80 procent av biltrafiken leder det till färre vägar, mindre behov av underhåll, mindre bränsle. Det borde skapa ganska intressanta nya tankar. Den diskussionen saknas helt i samhället, det tycker jag är tragiskt.
Enligt Mara är inte kärnan i klimatproblematiken vem som gör fel, utan hur vi ska göra rätt.
– Oberoende om du är intresserad av klimat eller inte så skulle det vara bra om vi skulle ha ett samhälle som skulle klara sig med mindre olja. Kanske ingen olja alls. Det är dit vi ska i alla fall.
– Det är ingen som påstår att oljan är någon framtidsvision. Kanske vi skulle fokusera mera på de frågorna i stället för att peka finger hit och dit.
"Vi måste alla hjälpa till för att hitta lösningar"
Mara tror att det blir en utmaning att bibehålla en biologisk mångfald i framtiden.
– Det kan inte vara bra att vi odlar våra åkrar ensidigt och att de töms på energi och till sist producerar de ingenting. Vi har för mycket näringsämnen i Östersjön redan och borde få de därifrån. De näringsämnena har inte kommit dit av sig själva. De borde vi ha på åkrarna.
– Vi måste alla hjälpa till att hitta lösningar som minskar på problemen.