Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

På söndag blir det normaltid igen – natten är en timme längre

Från 2021
Soluppgång vid ett vattendrag. Solen är vid horisonten ovanför vattnet och himlen är gul och orangefärgad. I förgrunden finns ett kalt lövträd. Solen orangefärgade strålar reflekteras på vattenytan.
Bildtext Övergången till normaltid betyder att morgnarna till en början blir ljusare än tidigare, men den här effekten avtar i och med att dagarna blir kortare.
Bild: Lehtikuva

Det här är det sista veckoslutet i oktober och det betyder att de flesta europeiska länder övergår från sommartid till normaltid, eller vintertid.

Övergången inträffar klockan 04 natten till söndag och innebär att klockan då vrids bakåt en timme. Många datorer och mobiltelefoner gör det här automatiskt.

Övergången till normaltid betyder att solen på söndag går upp tidigare än på lördagen.

Till exempel i Helsingfors gick solen upp 8.38 på lördagen och på söndag går solen upp klockan 07.41. Att skillnaden inte är exakt en timme beror på att dagarna på norra halvklotet håller på att bli kortare. 

På lördagen gick solen ner i Helsingfors klockan 17.29 och på söndagen går solen ner klockan 16.26.

Söndagen den 27 mars blir det sommartid igen.
För några år sedan trodde man att EU skulle slopa systemet med sommartid och tillämpa normaltid hela året, men frågan har inte avancerat på sistone.

Både kommissionen och EU-parlamentet stödde förslaget, men medlemsländerna tog aldrig ställning i frågan.

Källa: STT