Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G20-ledarna godkände global skattereform för företag

Från 2021
Uppdaterad 30.10.2021 23:11.
En medelålders man i mörk kostym skakar hand med en äldre man i blå kostym.
Bildtext Italiens premiärminister Mario Draghi skakar hand med USA:s president Joe Biden vid G20-mötet i Rom i oktober 2021.
Bild: Lehtikuva

Ledarna för världens 20 ledande ekonomier har för första gången på två år samlats ansikte mot ansikte till ett toppmöte, den här gången i Italiens huvudstad Rom.

Under den första dagen av toppmötet godkände ledarna en global skattereform som innebär att stora multinationella företag inte längre kommer undan företagsskatter, utan måste betala minst 15 procent oavsett var de är verksamma.

Skattereformen träder i kraft 2023 och beslutet välkomnas av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD.

OECD ledde de samtal som resulterade i att 136 länder godkände skattereformen för företag.

OECD:s generalsekreterare Mathias Corman säger att den globala minimiskatten på 15 procent helt eliminerar incitamentet för företagen att omstrukturera verksamheten för att undvika skatter.

USA:s finansminister Janet Yellen säger för sin del att skatteavtalet kommer att göra slut på ländernas försök att konkurrera med allt lägre företagsskatter.

Coronavaccin för 70 procent av världens befolkning

Italiens premiärminister Mario Draghi uppmanade de övriga ledarna att göra sitt yttersta för att uppnå Världshälsoorganisationens mål om att 70 procent av världens befolkning ska ha vaccinerats mot covid-19 senast vid mitten av 2022. 

Alla ledarna var eniga om att hålla fast vid WHO:s mål, uppger en källa vid mötet.

Tiotals människor poserar på trappor med tiotals flaggor i bakgrunden. I mitten Italiens premiärminister Mario Draghi som är värd för G20-toppmötet i Rom i slutet av oktober 2021.
Bildtext Ledarna för G-20 länderna fotograferas vid toppmötet i Rom tillsammans med sjukvårdspersonal som bekämpat coronapandemin i Italien.
Bild: Lehtikuva

Förhoppningarna om att toppmötet i Rom skulle bädda för framgångsrika samtal vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow har minskat.

Både Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin deltar i toppmötet i Rom bara per video och diplomater säger att båda dessa länder samt Indien motsätter sig nya ambitiösa klimatmål.

Klimatfrågorna behandlas under G20-mötets andra dag på söndag.

Källor: Reuters, AP, AFP