Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och USA trappar ned handelskrig

Vithårig man i mörkblå kostym bakom en talarstol. President Joe Biden talade om rösträtten under ett besök i Philadelphia den 13 juli 2021.
Bildtext President Joe Biden har strävat efter förbättrade relationer mellan USA och Europa.

Förenta Staterna och Europeiska unionen har enats om att avsluta en handelstvist som fick sin början 2018 då USA:s dåvarande president Donald Trump införde tullar på import av stål och aluminium.

EU lovar för sin del avskaffa strafftullar på amerikanska produkter som whisky och motorcyklar. Tullarna skulle ha fördubblats den 1 december utan den här överenskommelsen.

EU får i och med överenskommelsen exportera en viss mängd stål och aluminium tullfritt. Reuters källor uppger att den tullfria mängden uppgår till 3,3 miljoner ton per år.

Ett villkor för den tullfria exporten är att metallerna producerats helt och hållet inom EU. Avsikten är att förhindra import av billiga metaller som sedan exporteras vidare till USA. 

USA:s handelsminister Gina Raimondo säger att överenskommelsen sänker kostnaderna för amerikanska ståltillverkare. Stålpriserna har mer än fördubblats under det senaste året till 1 900 dollar per ton.  

Den amerikanska destilleribranschen välkomnar överenskommelsen.  

Chris Swonger som leder Distilled Spirits Council of the United States säger att slopandet av tullen på amerikansk whisky hjälper såväl amerikanska destillerier och jordbrukare som Europeiska restauranger, barer och destillerier.

Källor: Reuters, AP, AFP