Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skymfades grovt efter strålande insats – Wilfried Zaha kräver att något görs mot rasismen

Från 2021
Närbild på spelare i blårödrandig speltröja under match.
Bildtext Wilfried Zaha gjorde sitt 50:e mål för Crystal Palace när laget skrällslog Manchester City, men efteråt tvingades han läsa grova rasistiska påhopp.
Bild: Phil Oldham/Shutterstock/All Over Press

Han var en av männen bakom helgens stora fotbollsskräll. Men efter Crystal Palace seger borta mot Manchester City fick Wilfried Zaha läsa grova rasistiska påhopp, och i starka ordalag kräver ivorianen nu åtgärder.

När Crystal Palace reste norrut och överraskande slog den regerande mästaren Manchester City med 2–0 i Premier League-fotbollen i går var bortalagets forward Wilfried Zaha den stora hjälten.

Zaha visade vägen genom att föra upp Palace i ledning i matchstarten och när Conor Gallacher avgjorde för Londonlaget i slutminuterna var det efter suveränt jobb av Zaha på en kontring.

Däremellan hade Zaha också varit inblandad i en omdiskuterad situation. Anfallaren från Elfenbenskusten blev omkullbrottad av Manchester Citys spanska mittback Aymeric Laporte, med följden att Laporte blev utvisad när domaren Andre Marriner visade upp det röda kortet.

Efter en sådan insats tycker man att Zaha unisont skulle hyllas till skyarna. Men i stället möttes han av grova rasistiska påhopp på sociala medier.

Och senast nu har Wilfried Zaha fått nog. På sitt eget Instagramkonto med över 1,1 miljoner följare visar Zaha i en story upp fem av de mest brutala påhoppen, med avsändarnas kontonamn tydligt synliga.

"Tala med mig när ni tar saken på allvar"

Dessutom levererar Zaha en text det sprudlar om.

"Det här meddelandet skickar jag inte för att få en miljon svar om att vi är på din sida och att det här är fruktansvärt. Det handlar inte om att jag ska få sympati", skriver Zaha och fortsätter.

"Jag är inte här för all nonsens som görs i stället för att ta itu med det verkliga problemet. Tala till mig när ni faktiskt tar den här saken på allvar", skriver Zaha.

"Jag bryr mig inte om skymfningar för i dag kommer det som en del av mitt jobb. Men min hudfärg kommer alltid att vara det riktiga problemet, och det är okej för jag kommer alltid att vara SVART OCH STOLT", avslutar Zaha, med versaler.

Zaha blev i och med sitt mål mot City den första spelaren som gjort 50 mål i högsta serien för Crystal Palace och han är en stjärna som får uppmärksamhet för sina uttalanden.

I våras meddelade han att han tänker sluta knäböja inför avspark. Spelarna borde stå upp rakryggat, att knäböja är förnedrande, tyckte Zaha då.

"När jag växte upp lärde mina föräldrar mig att jag ska vara stolt över att vara svart. Att knäböja förvandlas till något vi bara gör. Det är inte tillräckligt för mig", sade Zaha på ett seminarium om ämnet.

Diskussion om artikeln