Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans konservativa Liberaldemokrater backar men får förnyat förtroende med egen majoritet – ultranationalister går framåt

Uppdaterad 01.11.2021 06:11.
Japan liberaldemokratiska premiärminister Fumio Kishida räcker upp händerna under ett valmöte i Yokohama.
Bildtext Japan premiärminister och nyvalda partiledare Fumio Kishida var säker på Liberaldemokraternas seger redan före valdagen.
Bild: Stanislav Kogiku/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Japans styrande Liberaldemokratiska parti gjorde ett bättre val än väntat, även om det backar något jämfört med föregående parlamentsval. Det långvariga, konservativa LDP fick 261 platser i parlamentet, då det krävdes 233 mandat för egen majoritet i parlamentet.

Det ultranationalistiska och högerpopulistiska Upprättelsepartiet gick kraftigt framåt och blir Japans tredje största parti efter LDP och det största oppositionspartiet, det vänsterorienterade Konstitutionella Demokratiska partiet.

Premiärminister Fumio Kishida kan knappast vara helt nöjd med parlamentsvalet även om hans Liberaldemokratiska parti fick förnyat förtroende i söndagens parlamentsval och han själv vann sitt första val som partiledare och premiärminister.

Det långvariga styrande partiet hade 276 mandat innan det utlyste nyval i höstas, men nu fick partiet alltså 261 platser. Det innebär att LDP med minsta möjliga marginal säkrade en så kallad stabil majoritet, som garanterar full kontroll över alla parlamentsutskott samt budgetprocessen.

Det ultranationalistiska oppositionspartiet Upprättelsepartiet fick 41 mandat vilket är fyra gånger mer än de 11 mandaten i det gamla parlamentet. Det är också betydligt fler än det mindre regeringspartiet Komeito, som fick 32 platser i parlamentet.

Fumio Kishida ersatte för en månad sedan den ytterst impopulära premiärministern och partiledaren Yoshihide Suga som avgick efter bara ett år på posten.

- Underhusvalet handlar om att välja ledarskapet. Jag tror att vi fick ett mandat av väljarna, sade Kishida i sitt segertal.

Risk för "svängdörrspolitik"

Resultatet innebär med största sannolikhet att LDP och Komeito fortsätter sitt regeringssamarbete. Partierna fick tillsammans 293 mandat, jämfört med 306 platser i det föregående parlamentet.

Om Kishida inte hade fått den eftertraktade stabila majoriteten, skulle både hans och partiets förtroende ha naggats i kanterna.

Då hade det funnits en stor risk att världens tredje största ekonomi hade drabbats av en återgång till "svängdörrspolitiken" från det förgångna, då det styrande partiet ständigt bytte ut premiärministrar och partiledare.

Japanska analytiker säger att det var viktigt för regeringskoalitionen att få en stark majoritet.

- Koalitionen i sig kommer inte att falla samman och regeringen förblir, säger professor Airo Hino, vid Wasedauniversitetet i Tokyo.

Äldre japanska väljare röstar i en vallokal i Tokyo.
Bildtext Valdeltagandet väntas blir rekordlågt, särskilt bland yngre väljare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kärnkraft, corona och upprustning

Överhusvalet hålls nästa år och LDP anses inte ha råd att backa även i det valet. Risken är ändå stor för många av umio Kishidas utstakade mål är kontroversiella.

Han vill till exempel köra igång Japans kärnkraftsreaktorer, men motståndet är fortfarande stort efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. Omkring 40 procent av japanerna motsätter sig kärnkraft, men Kishida säger att det inte går att nå uppsatta klimatmål utan kärnkraft.

Ett problem är också att regeringspartnern Komeito motsätter sig både kärnkraft och militär upprustning, något som Kishida också har talat för.

LDP vägrar fortfarande att låta gifta par ha olika efternamn

Fumio Kishida vill att Japans försvarsanslag ökas till två procent av budgeten, från nuvarande omkring en procent, som i årtionden har varit en viktig symbol för Japans fredsvilja, både hemma och utomlands.

Hans största omedelbara problem är ändå coronapandemin och den långsamma vaccineringstakten i Japan, som till slut ledde till föregångaren Yoshihide Sugas fall.

Kishida har lovat att höra på kritiker och största delen av hans korta valkampanj handlade om coronaepidemin som också har försvagat ekonomin.

Oppositionen kräver jämlikhet och jämställdhet

Fem mitten-vänsterpartier gick in för samarbete i mindre valdistrikt där de ställde upp en gemensam kandidat, men det har inte urholkat LDP:s dominans så mycket som väntat.

Det Konsitutionella Demokratiska partiet backade med 13 mandat och har nu 96 platser i parlamentet. Kommunistpartiet förlorade två platser och fick 12 ledamöter i parlamentet.

Vänster- och centerpartierna har klagat över att LDP:s politik har lett till att klyftan mellan rika och fattiga har ökat, särskilt under pandemin och att högerregeringens linje också skadar kvinnor, både ekonomiskt och politiskt.

Japan låg endast på 120:e plats i det Världsekonomiska forumets årliga lista över könsskillnader i 156 länder.

LDP har bland annat motsatt sig lagstiftning som skulle förbättra ställningen för sexuella minoriteter och partiet vägrar fortfarande att låta gifta par ha olika efternamn.

Kvinnliga ledamöter utgör endast 10 procent av parlamentets medlemmar, och endast 17 procent av kandidaterna i dagens val var kvinnor.

Den mansdominerade politiken har lett till att intresset för politik är rekordlågt, särskilt bland yngre väljare. I det föregående valet röstade endast en tredjedel av väljare mellan 20 och 24 år, och i år befarar man ett nytt bottenrekord. Överlag har valdeltagandet minskat från val till val.

År 2017 röstade endast 53 procent av väljarna, vilket var det näst lägsta valdeltagandet sedan andra världskriget.

Källor: Reuters, AFP, AP