Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G20-länder vill begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader – inget årtal för när kolkraften ska avskaffas

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 10:03.
Flera fabriksbyggnader, skorstenar och nedkylningstorn vid kinesiskt kolkraftverk fotograferade uppifrån.
Bildtext Kolkraftverk i staden Datong i Kina 2018.
Bild: AOP

Ledarna för världens 20 största ekonomier har vid sitt toppmöte i Rom efterlyst meningsfulla och effektiva åtgärder för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Mötets slutdokument innehåller ändå ont om konkreta åtgärder och det ges inga löften om att uppnå klimatneutralitet senast 2050, ett mål som enligt vetenskapsmän är avgörande för att förhindra extrema klimatfenomen som torka, stormar och översvämningar.
G20-ledarna framhåller ändå att det är viktigt att uppnå klimatneutralitet vid mitten av det här århundradet.
Avsaknaden av konkreta åtgärder anses ställa högre krav på arbetet vid FN:s klimatmöte som inleds i Glasgow i dag. De flesta G20-ledarna kommer att flyga direkt från G20-mötet till Glasgow.
FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter om ouppfyllda förhoppningar efter G20-toppmötet. Han säger sig fortsätta färden till FN:s klimatmöte i Glasgow för att hålla målet om 1,5 grader vid liv och för att förverkliga löften om finansiering och klimatanpassning.

G20-länderna står för mer än tre fjärdedelar av världens utsläpp av växthusgaser. Kina som har världens största utsläpp av växthusgaser har som mål att nå klimatneutralitet år 2060.

Också Ryssland och Indien har stora utsläpp och inte heller de har förbundit sig vid klimatneutralitet år 2050.

Slut på finansiering av kolkraft utomlands

Enligt slutdokumentet lovar länderna att från och med i år upphöra med finansiering av kolkraft utomlands. Däremot finns det inget datum för när kolkraften fasas ut helt och hållet. Det ska enligt dokumentet göras så fort som möjligt. 

Av G20-länderna är Kina och Indien beroende av kolkraft.

Italiens premiärminister Mario Draghi sa vid mötet att kolkraften måste fasas ut snabbare än hittills och att de tillgängliga resurserna måste användas på ett förnuftigt sätt.

- Det betyder att vi borde klara av att anpassa våra teknologier och livsstilar till denna nya värld, sa Draghi.

G20-länderna höll fast vid det tidigare löftet om att använda 100 miljoner amerikanska dollar till att hjälpa fattigare länder att anpassa sig till klimatförändringen. 

Källor: Reuters, AP, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 20.29 med en tweet av FN:s generalsekreterare och med en fri översättning av tweeten.