Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Fyra dagars arbetsvecka för vårdare kunde göra branschen mer attraktiv

Från 2021
Anna Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson tycker det är viktigt att man diskuterar flera olika lösningar för vården.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, säger att man inom partiet är mycket oroliga över situationen inom vården. Hon tycker att diskussionen gynnas av att många olika slags idéer lyfts fram.

I samband med att SFP:s plan för välfärdsområdesvalet publicerades på fredagen diskuterade Henriksson alternativ för hur vården kunde göras mer attraktiv.

– Vi behöver flera olika lösningar för att höja vårdens attraktionskraft. Jag tror att hela landet gynnas av att det kastas fram olika idéer, säger hon.

Ett förslag som Henriksson vill lyfta upp för diskussion är just en fyra dagars arbetsvecka.

– Med tanke på orken inom arbetslivet kunde fyra dagars arbete följt av tre dagars ledighet vara ett alternativ. Det kunde vara en del av lösningen.

En av många idéer

Henriksson säger att idén föddes spontant, och hänvisar till en modell som använts i Sverige där vårdare jobbat tre dagar, följt av tre dagars ledighet.

– Jag vet inte om vi ännu är färdiga för en sådan modell i vårt land, men vi måste också vara beredda på att lyfta in nya element i diskussionen.

Vad prislappen skulle bli för en sådan åtgärd är ännu oklart, och det finns inga tankar om varifrån dom pengarna i så fall ska tas.

– Det är ännu bara en tanke jag vill lyfta upp till diskussion. Det är också värt att fundera på hur mycket man kan spara in på till exempel sjukfrånvaron.

Henriksson poängterar också att förslaget är en av många möjliga åtgärder som lagts fram för hur vårdens attraktivitet kunde höjas.

– Vi behöver förbättra trivseln för vårdarna, se till att det finns tillräckligt med utbildningsplatser, vara mer smidiga med att erkänna examen av vårdare från andra länder. Det handlar om gott ledarskap och konkurrenskraftiga löner.

Diskussion om artikeln