Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pensionerade skärgårdshantverkaren Anita Österberg vaktar äldreboendet på Hitis om nätterna

Från 2021
Uppdaterad 15.11.2021 09:10.
Anita Österberg sitter framför en brun träpanel
Bildtext Hitis ska inte bli ett reservat för turister. Därför gör Anita Österberg sitt yttersta för att hålla byn levande.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Hon hoppar in som nattvakt på äldreboendet, som vaktmästare och guide i kyrkan. Hon fotograferar, väver mattor och ryor, leder äldre i motionsprogrammet seniorgaloppen och är med i alla tänkbara föreningar. En hel del av det snart 80-åriga Anita Österberg i Hitis håller på med blir säkert bortglömt här, men kort och gott är hon mycket mer än den talkoresurs som hon själv anspråkslöst kallar sig. Hon gör allt för att hålla sitt älskade Hitis levande.

Men vi tar det från början.

Anita Österberg föddes för snart 80 år sedan på Hitis och gick i skola där innan hon tog sig till Åbo svenska flicklyceum och blev student 1963. Efter det utbildade hon sig till fysioterapeut och jobbade länge, främst med barn, i huvudstadstrakten.

Jag ville profilera mig som skärihantverkare – därför flyttade jag tillbaka till Hitis

Anita Österberg

I slutet av 1990-talet utbildade hon sig till artesan och flyttade till sitt barndomshem i Hitis.

– Jag ville profilera mig som skärihantverkare, inte som hantverkare från stan och det har jag inte ångrat, jag trivs här. Det mesta jag har gjort är mattor och de flesta på beställning. Men också till exempel ryan som finns i kapellet på Bengtskär.

Helena Söderman och Anita Österberg sitter framför en röd ryamatta.
Bildtext Helena Söderman och Anita Österberg har just dragit igenom seniorgaloppen, ett motionsprogram som Anita varit med och utvecklat.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Fysioterapin finns också kvar på Anitas repertoar, inte minst i seniorgaloppen, som är ett program hon utarbetade inom ramen för Röda Korset för några år sedan, med syftet att hjälpa äldre hålla sig i trim både fysiskt och mentalt.

– Vi sjunger gamla välkända visor och ger rytm åt oss själva i olika rörelser. Inom ramen för projektet besökte jag alla personer över 80 år som bodde hemma här i Hitis och så brukar jag besöka äldreboendet Solglimten och leda programmet med en eller flera deltagare.

Till exempel sången En sjöman älskar havets våg hör ihop med vissa rörelser medan Plocka vill jag skogsviol gäller andra rörelser.

Kyrkan är byns stolthet

Under flera somrar har Anita Österberg vikarierat som kyrkvaktmästare och hon hoppar fortfarande in då det behövs. Hon förbereder till exempel gudstjänster eller andra förrättningar med att tända ljus och placera psalmnummer på tavlan. Så ringer hon till och med manuellt i kyrkklockorna.

Anita Österberg tänder ett ljus på altaret i Hitis kyrka.
Bildtext Anita Österberg hoppar in som kyrkvaktmästare då det behövs.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Tiden tycks räcka till allt

Förutom allt det här har Anita Österberg också utbildat sig i fotografering. I det sammanhanget är hon aktiv inom Kimitoöns konstförening där medlemmarna träffas varje månad för att visa upp sina alster utgående från något speciellt tema.

Till fastlandet tar hon sig också för att sjunga i kör, eftersom hon har sysslat med det i hela sitt liv och det inte finns någon kör i Hitis-Rosala.

Om de här försvinner blir det här ett reservat för turister och ett sådant ställe kan inte kallas en levande by

Anita Österberg

Nattetid finns det normalt ingen personal på seniorboendet Solglimten. Ibland kan det finnas någon civiltjänstgörare där, men i annat fall finns det ett gäng frivilliga där Anita ingår och som ställer upp som nattvakter på boendet. De äldre där klarar sig ganska långt själva, men så här känns det tryggare.

När det sedan gäller framtiden för hennes älskade hembygd hoppas hon att butiken och skolan ska få finnas kvar. Just nu finns det en butik i Hitis och en skola med tio elever i Rosala.

– Om de här försvinner blir det här ett reservat för turister och ett sådant ställe kan inte kallas en levande by. Jag hoppas att fler barnfamiljer kunde flytta hit – för nog är det livskvalitet att få bo här även om det är mörkt om vintrarna!

Pensionerade skärgårdshanterkaren Anita Österberg vaktar äldreboendet på Hitis om nätterna - Spela upp på Arenan

Anita Österberg i Hitis har många järn i elden

15:20