Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hamburger Börs öppnar i Åbo igen – intresset för det nya hotellet är redan stort

Från 2021
Hamburger Börs
Bildtext Så här ser det nya hotellet Hamburger Börs ut.
Bild: Arash Matin / Yle

I dag, måndag, öppnar nygamla Hamburger Börs igen i Åbo. Det är nu hotellkedjan Scandic Hotels som tar över verksamheten, och det har redan på förhand funnits ett stort intresse av att bo på det nya hotellet.

Mikko Henriksson, Scandics hotellchef i Åboområdet, berättar att det har kommit in reservationer från många olika håll i landet, men också en hel del Åbobor har varit intresserade av att övernatta på hotellet.

Hotellet har 272 rum och utöver det också flera restauranger och konferensrum. Den gamla jugenddelen på Köpmansgatan fungerar nu främst som mötes- och festlokal.

Hamburger Börs
Bildtext Hotellets gamla del i jugendstil på Köpmansgatan är skyddad.
Bild: Arash Matin / Yle

Hotellbyggnaden, som ligger alldeles intill Salutorget i Åbo, revs hösten 2019. Den förra byggnaden blev klar 1979, och var alltså endast 40 år gammal när den revs. Även innan det fanns ett hotell på samma plats, designat av Frithiof Strandell i den klassiska jugendstilen. Byggnaden färdigställdes 1909. Den äldsta delen av hotellet finns fortfarande kvar på Köpmansgatan.

Åboborna protesterade starkt emot att hotellbyggnaden i jugendstil revs år 1976. Händelsen gjorde att "Åbosjukan", det vill säga fenomenet att riva ner gamla hus och bygga nytt, blev till ett allmänt känt fenomen i hela Finland.

Då hotellet revs 2019 blev det däremot inga starka protester bland Åboborna, utan i stället var många tacksamma över att det skulle komma ett nytt hus i hörnet av Salutorget.

Hamburger Börs
Bildtext En del minns säkert den legandariska nattklubben som fanns i gamla Hamburger Börs. I det nya hotellet kommer det ändå inte att finnas någon nattklubb.
Bild: Arash Matin / Yle

Hotellverksamheten inleddes år 1904 efter att den svensk-estniska affärskvinnan Wallina Valtin köpt byggnaden. Hon drev verksamheten under hela 50 år fram till 1947 då hotellet såldes till Andelslaget TOK.

Det är Schauman Arkkitehdit som har designat den nya byggnaden, och företaget YIT som har varit den huvdsakliga byggentreprenören. Projektets uppskattade kostnad är 43 miljoner euro.

Hamburger Börs
Bildtext Hotellet har anor från 1894, då restaurangen Hamburger Bierhalle öppnades.
Bild: Arash Matin / Yle

Artikeln är en översättning och bearbetning av "Uuden Hamburger Börsin varauskalenteri täyttyy vauhdilla – hotellijohtaja uskoo Turun vetovoiman jatkuvan matkailumarkkinoilla" skriven av Jouni Koutunen. Översättningen är gjord av Maj Lundström och Carl Fahllund.

Diskussion om artikeln