Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson avslutar karriären: ”Känns rätt i magen – tänker bli bäst på att vara jag istället”

Angelica Bengtsson
Bildtext Angelica Bengtsson tog tre EM-medaljer på seniornivå.

Stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson avslutar sin friidrottskarriär. Bengtsson som varit i världseliten i ett drygt årtionde berättar om sitt beslut på sociala medier.

– I dag har jag valt att avsluta min karriär. Och vet ni vad? Det känns så rätt i magen ... Nu är det dags för mig att satsa på livet utanför idrotten. Nu tänker jag bli bäst på att vara jag istället, skriver Bengtsson på Instagram.

Bengtssons internationella karriär tog fart med VM-guldet i U18 -åldersklassen år 2009. Följande år vann hon VM-guld i U20 -åldersklassen och i ungdoms-OS. Hon vann också U23-EM-guld år 2015.

På seniornivå vann hon EM-brons i Amsterdam år 2016. Dessutom har hon tagit medalj två gånger i inomhus-EM. I VM-sammanhang är fjärde platsen i VM i Peking år 2015 hennes bästa placering.

En av hennes mest minnesvärda tävlingar var VM-finalen i Doha år 2019 då hon bröt staven mitt i ett av hoppen, och till slut hoppade ett av sina många nationsrekord med en lånad stav. Till slut blev Bengtsson sexa i tävlingen med sitt bästa utomhushopp i karriären 480.

Hennes sista stora mästerskap blev OS i Tokyo där hon slutade på 13:e plats. Detta skedde endast en månad efter att tränaren Peter Widén avbröt sitt samarbete med Bengtsson.

– Jag har funderat på det ett bra tag nu och speciellt efter OS kändes det som om jag hade gjort och försökt allt jag kunnat. Sen lät jag det ändå landa lite, så jag har väntat ett tag med att ta det slutliga beslutet, berättar Bengtsson i en intervju för Dagens Nyheter.

Universitetsstudierna väntar

Bengtsson har sedan en tid tillbaka studerat fysik på Linnéuniversitetet i Växjö, och studierna får nu för första gången en högre prioritet i hennes liv.

– Jag har pluggat på universitetet ett bra tag men har inte kunnat göra det ordentligt när jag har haft idrotten samtidigt. Så jag är taggad att få igång det ordentligt och en civilkarriär. Sen hade jag kunnat fortsätta för jag är fortfarande på en hög internationell nivå, men jag tror inte det är värt besväret längre, om man säger så, säger Bengtsson till DN.