Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Covid-19 har skördat över 5 miljoner liv globalt – dödar fler än cancer just nu

Från 2021
Två vårdare i skyddsutrustning står vid en sjukhussäng där en coronapatient ligger. Patienten har en andningsmask på.
Bildtext Sjukvården är i nuläget belastad i många länder, främst på grund av ovaccinerade coronapatienter. En ny sorglig milstolpe har nåtts: Fem miljoner coronadöda globalt.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

På under två år, sedan coronapandemins start, har över fem miljoner människor dött i covid-19 globalt. Världens rika länder står för nästan hälften av alla dödsfall.

USA toppar den dystra statistiken med över 740 000 coronadöda.

Coronadödssiffran är antagligen i underkant på grund av begränsad testning i fattigare länder. Det är med andra ord sannolikt att fler dött i covid-19 i fattigare länder än vad som rapporterats. En del coronadödsfall hemma har också gått myndigheterna förbi.

Enligt den statistik som finns i nuläget står världens rika länder, där en åttondel av världens befolkning bor, för närmare hälften av alla coronadödsfall – trots att man har ett mycket utvecklat sjukvårdssystem.

– Något som är unikt och annorlunda med den här pandemin är att de hårdast drabbade är rika länder. Det är ironin med covid-19, säger doktor Wafaa El-Sadir vid Columbia universitet.

Covid-19 har snart dödat fler än alla krig sedan år 1950

Orsaken till varför rika länder är så hårt drabbade är att befolkningen i de här länderna är äldre. Många tillhör också riskgrupper och är därmed mer utsatta för covid-19, konstaterar El-Sadir. I fattigare länderna bor många barn och unga, som inte utgör en lika stor risk att insjukna allvarligt i covid-19.

Enligt experter är covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken globalt för tillfället efter hjärtsjukdom och stroke. Fler dör i covid-19 än i till exempel cancer som annars skördar många liv.

– Det här är ett avgörande ögonblick under vår livstid. Vad måste vi göra för att skydda oss själva så att vi inte får ytterligare fem miljoner dödsfall? undrar doktor Albert Ko som är expert i virologi vid Yale universitet.

De coronadöda är snart fler än alla som dött i krig världen över sammanlagt sedan år 1950, enligt forskningsinstitutet Peace Research Institute Oslo.

Coronaläget är i nuläget mycket dåligt i östra Europa, exempelvis Ryssland och Ukraina. De tampas med desinformation och misstro för politiker och myndigheter. I exempelvis Ukraina är endast 17 procent av den vuxna befolkningen dubbelt vaccinerad.

Källa: AP