Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett drygt år som gästarbetare i ett stall i Tyskland fick Ekenäsbon Linn Stenroos att tänka om: ”Jag vill bli företagare och ha ett eget stall”

Från 2021
En häst hoppar över ett hinder.
Bildtext I augusti tävlade Linn Stenroos med sin nya häst Eritrea 3 i Hyvinge.
Bild: Elli Heimonen

För ryttaren och hästälskaren Linn Stenroos öppnade ett drygt år som gästarbetare vid ett stall i Tyskland ögonen för att hästar ska bli hennes yrke. I sina framtidsplaner har hon ett eget stall och jobbar som företagare i hästbranschen.

Linn Stenroos gästade Sportmåndag i Yle Västnyland för drygt två år sedan. Då sade hon att hon vill prova hur långt hon kan nå som tävlingsryttare, men att hon inte kommer att jobba med hästar på heltid.

Efter ett år som gästarbetare på ett stall i staden Appen i norra Tyskland har hon ändrat sig. Hon kom hem från Tyskland i våras.

– Tidigare tänkte jag att jag skulle tröttna på hästar om jag hade det som mitt jobb. Tiden i Tyskland fick mig att tänka om, det finns nog ingen chans att jag skulle tröttna på det här, säger hon i dag.

– Jag håller på att grunda ett företag i hästbranschen. Jag har ett stort intresse för unghästar. Det sysslade jag med i Tyskland också.

Hon vill också starta ett eget stall. Att driva ett eget stall är inte aktuellt just nu, utan senare då resurserna är större.

– I stallet kan jag sköta om kunders hästar, skola hästar och hålla lektioner, säger hon.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Stalljobbet i Tyskland gav nya framtidsmål för Ekenäsryttaren Linn Stenroos

12:21

Intresset för att bli företagare har hon säkert fått via modersmjölken, hennes mamma Pia Stenroos är företagare i Ekenäs.

Linn Stenroos kommer att fortsätta tävla i banhoppning i lokala föreningen Väst-Nylands Ryttares färger och har lagt målet att tävla bland annat i Seahorse week i Hangö och i Helsinki international horse show år 2022.

Hon ska givetvis också tävla i några mindre tävlingar under vintern och sommaren.

Givande och lärorikt i Tyskland

Linn Stenroos säger att det dryga året som hon jobbade i ett stall i Tyskland var väldigt givande och lärorikt.

– Det var jättebra att ha en professionell ryttare jag red för dagligen. Jag fick också se hur allting fungerar utomlands, med hästar, tävlingar och allting annat.

– Tiden där handlade nog mest om hästar. Förutom ridning handlade det också om att arbeta en del i stallet.

Porträttbild på Linn Stenroos.
Bildtext Linn Stenroos svarade på ett upprop på Facebook och fick jobb i ett stall i Tyskland.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Stallet där hon jobbade i Tyskland var ett mindre familjestall med totalt tolv hästar. Stenroos hade en egen häst med till Tyskland också.

Hon berättar att hon fick jobbet via ett upprop på Facebook.

Det var en finsk man som bott i Tyskland i ungefär trettio år som har ett stall som sökte arbetare eller ryttare till stallet.

– Jag svarade på skoj på annonsen och så fick jag jobbet.