Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Havsbottnen är den nya svampskogen – alger är framtidens mat, säger diplombiolog Roosa Mikkola

Från 2021
Nicke Aldén har hittat alger och han visar glatt upp sing fångst åt en glad Roosa Mikkola.
Bildtext Så här glada blir Strömsös programledare Nicke Aldén och Marthaförbundets projektledare Roosa Mikkola då de fyndar tarmalger.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Att plocka svamp i skogen är bekant för de flesta, men inte att bege sig ut i skärgården och plocka framtidens mat, alger. Den miljön är hur bekant som helst för diplombiolog Roosa Mikkola.

Du behöver gummistövlar, vadarbyxor eller kanske rentav våtdräkt och snorkel, beroende på hur djupt du måste leta för att hitta till exempel tarmalger eller blåstång.

Nicke Aldén med vadarbyxor på böjer sig ner för att plocka alger från havsbottnen, han har en vattenkikare med sig.
Bildtext Vadarbyxor och en hemlagad vattenkikare är bra att ha då man letar efter alger. Man kan enkelt göra sin egen undervattenskikare med en stor konservburk och lite plastfolie.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Vadarbyxor är inte direkt den mundering man förknippar med Marthorna.

– Vi är kanske kända för att vi är ute i skogen och plockar svamp eller något sådant, men det här är nytt också för oss, säger Roosa Mikkola.

Diplombiologen Roosa Mikkola är projektchef för Marthaförbundets Östersjön 2.0 projekt. I projektet vill man öka kunskapen om Östersjöforskning och hur vi kan göra bättre val i vardagen för ett renare och friskare hav.

En leende Roosa Mikkola på en stenig strand med en vit balja i sina händer.
Bildtext Roosa Mikkola hittar mycket alger utanför Kotka där hon bor. I Österbotten finns det också gott om alger i Replot vid Sommarösund.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– Alger växer på stenar eller klippor eftersom de saknar rötter. De behöver en hård botten att fästa sig vid. Om du vill hitta alger ska du se till att det finns massor av stenar av tillräckligt stor storlek, då hittar du alger, berättar Roosa.

Det här ska du ha koll på innan du plockar

Allemansrätten är det som gäller vid algplockning, men du får givetvis inte gå för nära någon annans gård eller strand.

I en hamn ska du inte heller plocka alger. Där kan finnas gifter. Ute i skärgården, vid en klippig strandremsa med lite båttrafik, är det är bästa stället att plocka alger.

Plockade tarmalger i våra händer.
Bildtext Tarmalgerna känner man igen på det tarmliknande utseendet.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Alger kan plockas från juni framåt. Tarmalger kan du plocka ända tills isen kommer på vintern.

När du hittat, plockat och rensat dina alger kan du frysa ner dem. Alger går att förvara i frysen i några månader.

Nyplockade tarmalger.
Bildtext Tarmalger kan de vara både gröna och bruna. De gröna är färskare.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Fakta om alger

  • I våra vatten finns tre ätbara alger: tarmalg, blåstång och sudare.  

  • Du har säkert ändå ätit alger i någon form utan att veta om det. Tillsatsämnet karragenan fås från rödalger och tillsätts ofta i glass, godis eller sylt för att binda ihop vatten och fetter. 

  • Alger används också vid framställning av kosmetika och en del läkemedel.

  • I Japan äter man ca 5 kilo tång per person och år.

Alger på tallriken – en vanesak

Vi finländare är vana med att ha grönt på våra tallrikar men giftgrönt kan kännas främmande. Vi får lova vänja oss vid tanken på att våra egna alger också är fullt ätbara, vi har ju redan vant oss vid läckerheter från Asien.

– Många av oss äter jättegärna sushi och där finns redan alger. Nästa steg skulle vara det inhemska alternativet, säger Roosa.

Istället för att kartera alger blev det att äta alger

― Roosa Mikkola
Tarmalger i en glasskål.
Bildtext Färdigt plockade och rensade tarmalger.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Men att få dina barn att äta alger kan låta som ett oöverkomligt dilemma då till exempel en broccoli redan potentiellt kan förorsaka munhugg vid matbordet. Roosa har en lösning på det här.

– Vi var ute med ett gäng med barn och samlade alger. De tyckte det var jätteroligt att vara i vattnet och söka och hitta alger. Om du är förälder kan du ta med dina barn ut och plocka och visa att de går att äta helt som de är på plats och ställe, menar Roosa.

Att plocka alger är en rolig familjeaktivitet, likt att gå i svampskogen. På sommaren kan det vara kul att simma och dyka efter alger. Möjligheterna och tillvägagångssätten är många. Du får helt enkelt experimentera och hitta det sätt som passar dig bäst.

Blåstång i en glasskål.
Bildtext Blåstången går också att använda i matlagning. Man måste dock komma ihåg att den ska klippas loss, inte rivas. Och blir det något kvar av den ska det sättas tillbaka i havet.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Framtidens mat – även för djur

Det är inte bara vi människor som kan äta alger. Även nötkreatur kan mätta sina magar med havets föda. Det finns till och med en positiv miljöaspekt i detta.

– Om en del av fodret man ger till kor består av alger visar forskning att kornas metanutsläpp minskar med 82 %. Med tanke på att metan är en växthusgas som binder ännu mer värme än koldioxid har det en enorm påverkan på vårt klimat, säger Roosa.

Nicke Aldén har hittat alger och han visar glatt upp sing fångst åt en glad Roosa Mikkola.
Bildtext Strömsös programledare Nicke Aldén och diplombiolog Roosa Mikkola letar efter alger i Replot vid Sommarösund.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Det finns mycket potential i alger men i Finland utnyttjar vi inte denna potential fullt ut, ännu. De övriga nordiska länderna, med Danmark i spetsen, har redan insett hur mycket gott vi kan få ut ur havet strax utanför landets egna stränder och kustremsor. Och då snackar vi alltså inte om fisk, ifall det blev oklart.

– Jag har jobbat med marinbiologi de senaste tio åren. Jag har mest tittat på alger men inte smakat på dom, annat än som ett skämt vid sidan om. Men sedan blev vi uppmärksammade på att vi i Finland också borde börja satsa på alger som en del av maten vi äter. Istället för att kartera alger blev det alltså att äta alger, skrattar Roosa.

Nu finns det inhemska algrecept

Marthaförbundets hushållsrådgivare Toni Rautakoski har jobbat fram en hel del algrecept på inhemska alger. 

– Att jobba fram recepten i sig har inte varit svårt, menar Roosa. Vi har sökt inspiration i Asien och sett hur de äter alger där och testat olika recept. Vi har tagit fram egna recept som till exempel pajer med alger. Vi har också lagat pasta med alger. Vi har kollat i vilka maträtter man kan kombinera alger och så har vi kört på det.

Höstersjörullar på en tallrik och jordnötsmördipp i en skål.
Bildtext Höstersjörullar är precis som vårrullar, men risnudlarna har ersatts med tarmalger.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Det finns många rätter du kan göra på alger. Här hittar du receptet på tångsalt och höstersjörullar.

Tångsalt på en ugnsplåt.
Bildtext Tångsalt är en god krydda till vilken maträtt som helst. Allra bäst passar tångsalt med t.ex. fiskrätter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

På Marthaförbundets webbplats hittar du fler recept på både kalla och varma algrätter, till exempel tarmalgsolja och algpasta.