Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wolt-buden är anställda, inte företagare enligt Regionförvaltningsverket – Wolt tar frågan till domstol

Från 2021
Uppdaterad 01.11.2021 19:20.
En Wolt-cyklist, matbud.
Bildtext De som levererar mat till kunderna via Wolt är egentligen anställda av bolaget, menar ansvarig myndighet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

De som jobbar som bud för matleveransföretaget Wolt ska betraktas som anställda hos firman, inte som företagare. Det slår arbetarskyddsmyndigheten vid Regionförvaltningsverket i södra Finland fast. Wolt åläggs nu börja bokföra matbudens arbetstimmar.

Arbetarskyddsmyndigheten anser att flera faktorer pekar på att matbuden är uttryckligen anställda hos Wolt och inget annat.

Bland annat är buden underställda Wolt, som leder och övervakar arbetet med hjälp av den app som leveranserna är organiserade via.

Vidare kan matbuden inte påverka lön och ersättningar.

Enligt Regionförvaltningsverkets arbetarskyddsansvariga finns det visserligen också fler aspekter som talar för att det skulle handla om företagande. De som påminner om ett anställningsförhållande är ändå fler, anser verket.

Myndigheten bedömer frågan utgående från lagen om arbetstid och då är det den svagare parten i förhållandet som ska skyddas, påminner Regionförvaltningsverket.

Enligt verket kan parterna inte komma överens om att tillämpa eller låta bli att tillämpa arbetsavtalslagen, utan den gäller alla.

"Lagen föråldrad"

Beslutet kan överklagas till Förvaltningsdomstolen

Regionförvaltningsverket hoppas att så sker. Enligt verket ska frågan om matbudens ställning på arbetsmarknaden i sista hand avgöras av en domstol.

Verket skriver i ett pressmeddelande att det är svårt att ta ställning till de här fallen i och med att lagstiftningen inte riktigt känner till dagens arbetsliv och fenomen som Wolt.

– Arbetstidslagen har inte hängt med i förändringarna i arbetslivet och i den teknologiska utvecklingen. Därför är det svårt för parterna i arbetslivet att förutse på vilket sätt lagen tolkas, säger direktör Eerik Tarnaala vid arbetarskyddsenheten vid Regionförvaltningsverket.

Restaurangen, hemkörningsföretaget eller matbudet – vem vinner och vem förlorar på att du beställer hem mat? - Spela upp på Arenan

Wolt överklagar

Wolt håller inte med om Regionförvaltningsverkets tolkning av fallet, men är inne på samma linje när det gäller behovet av juridiskt hållbara riktlinjer. Wolt anser att alla parter har rätt att få klarhet i frågan.

Företaget meddelar på måndagseftermiddagen att det tänker föra fallet vidare till förvaltningsdomstolen. I väntan på dess besked tänker Wolt fortsätta med sin verksamhet på samma sätt som hittills.

Enligt Wolt uppskattar 70 procent av dess matbud mer den frihet som företagandet innebär, än den trygghet som en anställning för med sig.

Wolt tror att endast cirka 2 000 av dess 5 000 matbud skulle fortsätta med jobbet om de blev anställda.

Artikeln uppdaterad kl.15.50 med Wolts reaktion.

Källor: Pressmeddelande, MTV3, HS.FI