Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska kommunerna: "Det finns ingen lönekartell"

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 08:35.
En sjukskötare går genom ett sjukhus.
Bildtext Kommunerna har behov av fler vårdare och socialarbetare, men samtidigt som de rekryterar förbereder de sig också för en sammanslagning som kan komma att påverka lönerna. Arkivbild.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Missförstånd och otydliga uttalanden, inte kommuner som vill pressa ner lönerna för vårdare. Så förklarar sig de hälso- och socialdirektörer som vi pratat med i Östnyland.

I söndags berättade Hufvudstadsbladet att de östnyländska kommunerna diskuterat sinsemellan att inte lönekonkurrera med varandra inom social- och hälsovården. 

Det här var något som fackorganisationen Talentia, som sköter frågor som berör de högutbildade inom det sociala området, tyckte att lät misstänkt mycket som en kartell.

Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen säger att det handlar om ett missförstånd.

– Jag har uttryckt mig otydligt, jag är jätteledsen för det. Vi har inga avtal mellan kommunerna, säger Silvennoinen.

Enligt Hufvudstadsbladet har Silvennoinen sagt att hon tillsammans med de andra direktörerna har diskuterat lönerna och hur de kan hålla dem på samma nivå så att det här inte är en orsak för folk att byta arbetsplats. Men det här dementerar hon alltså nu.

En kvinna.
Bildtext Ann-Sofie Silvennoinen.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Hon hänvisar istället till stadens hemsidor där man kan läsa om Borgås lönesystem och hur lönen fastställs.

Det var på ett möte i september som lönefrågan har behandlats. Mötet har handlat om beredning inför det nya Östra Nylands välfärdsområde och bland annat social- och hälsovårdsdirektörerna har varit närvarande. 

Sibbo förnekar också lönespel

– Här måste ha skett ett missförstånd. Vi har inte gjort några avtal och vi har inte fattat den här sortens beslut som det nu påståtts, säger Leena Kokko, direktör för social- och hälsovårdsväsendet i Sibbo kommun.

Hon säger att hon förstått det som att alla kommuner fortsättningsvis följer den lönepolitik de följt hittills. 

– Jag har inte förstått det som att jag inte får höja lönerna om någons arbetsbörda växer, säger Kokko.

Hon förklarar det som att om en arbetstagares ansvarsområde blir större så beaktas det förstås i hens lön. Om Sibbo rekryterar en ny socialarbetare ännu före sammanslagningen så får personen lön enligt kommunens gällande lönenivå, inte mindre än de andra och absolut inte så att Kokko skulle kolla vad personen haft för lön på sin tidigare arbetsplats.

Facket nöjer sig inte med bortförklaringar

Från beredningsorganets protokoll kan man läsa att lönefrågan behandlats på mötet. Texten som ligger som grund för beslutet kommer uppifrån från Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT. Det här är oroväckande anser fackförbundet Talentias ordförande Jenni Karsio.

Leende kvinna i glasögon och gul kavaj.
Bildtext Jenni Karsio från Talentia är orolig över att deras medlemmars rättigheter ignoreras.
Bild: Antti Eintola / Yle

– Det är en text som ger anvisningar för hur alla kommuner ska tänka inför sammanslagningen till de nya välfärdsområdena. Det kan finnas flera kommuner som förstått det som att man centraliserat inte ska höja löner, säger Karsio.

Trots att direktörerna för social- och hälsovård nu dementerar att de förstått saken som så, säger Karsio att de på facket kommer att gå till botten med saken.