Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indonesien första landet att godkänna proteinbaserade coronavaccinet Novavax – det kan komma att rädda vaccinationstäckningen i fattigare länder

Från 2021
Två doser av Novavax-coronavaccinet på ett bord. Bredvid doserna en spruta.
Bildtext Novavax-coronavaccinet är lättare att transportera, förvara och dela ut än exempelvis Pfizer-vaccinet.
Bild: Marvin Tolentino / Alamy/All Over Press

Det amerikanska coronavaccinet Novavax har fått grönt ljus i Indonesien. Novavax fungerar på ett annat sätt än de övriga coronavaccinen på marknaden just nu och har visat sig vara mycket effektivt.

Vaccinet har tillverkats av det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax. Det är ett proteinvaccin där man kombinerat ett protein med en adjuvans, det vill säga ett förstärkningsämne som höjer immunförsvarets förmåga att bilda antikroppar.

Vaccinet ges i två doser och är lätt att förvara och transportera eftersom det till skillnad från Pfizer-vaccinet inte behöver lagras i extremt kalla temperaturer. Novavax-vaccinet kan därför spela en viktig roll i vaccindistributionen i fattigare länder.

Också andra länder planerar ta i bruk vaccinet. Exempelvis Sverige har tecknat ett avtal om 2,2 miljoner vaccindoser med Novavax för perioden 2022–2023. Japan planerar också godkänna vaccinet och börja dela ut doser av det nästa år.

Protein från coronaviruset med i vaccinet

Utvecklarna av Novavax-vaccinet har i laboratorium odlat kopior av det så kallade spike-proteinet, ytproteinet som finns i coronaviruset.

De kluppliknande taggarna som sticker ut från virusets yta är just spike-protein. Det är proteinet som fäster sig vid och infekterar celler.

Till skillnad från mRNA-vaccinen innehåller Novavax-vaccinet det här proteinet, medan exempelvis Pfizers och Modernas vaccin ger genetiska instruktioner till kroppen om att bilda ett eget spike-protein för att skydda sig mot coronaviruset.

Tanken med Novax-vaccinet är alltså att det ska stimulera antikroppar som blockerar viruset från att fästa vid receptorer i cellerna.

Illustration av coronaviruset.
Bildtext Taggarna som sticker ut från virusets yta i den här illustrationen är spike-protein.
Bild: Alamy / All Over Press

Den indonesiska epidemiologen Dicky Budiman säger att Indonesiens nödgodkännande av Novavax-vaccinet är ett "mycket viktigt steg" för vaccineringarna i landet.

– Vaccinet kommer vara mycket enklare att transportera, förvara och dela ut på ställen så som Indonesien där vi har många öar, säger Budiman.

Om vaccineringarna i Indonesien går bra kommer andra utvecklingsländer antagligen godkänna vaccinet, gissar han.

Behovet av vaccin är stort i många länder och därför är det bra att det ständigt utvecklas fler vacciner.

90 procents skydd – bolaget har ansökt om godkännande i EU

Enligt en studie från juni i år ger Novavax-vaccinet ett 90 procents skydd mot symtomatisk covid-19.

Enligt experter skyddar vaccinet också mot de coronavirusvarianter som då cirkulerade i USA och Mexiko, där studien gjordes.

Enligt Novavax är biverkningarna av vaccinet lindriga: Ömhet i armen, huvudvärk samt annan värk och trötthet.

Novavax har ansökt om godkännande i EU, Storbritannien, Kanada, Australien, Indien och Filippinerna.

Källor: AP, Reuters