Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter den största dataläckan i finsk brottshistoria tampas offren fortsättningsvis med följderna – "Det känns som att ingen vill vara den som vägleder och tar hand om oss"

Från 2021
Uppdaterad 20.11.2021 10:22.
En person står längre bort utsuddad med ett paraply i handen.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

I oktober i fjol meddelade psykoterapicentret Vastaamo för första gången att de blivit mål för dataintrång och utpressning. Efter att Centralkriminalpolisen nyligen informerade om de nya framstegen i utredningen av dataläckan, tog Yle Åboland kontakt med ett av offren.

Då Ninni såg på presskonferensen om framstegen i utredningen om Vastaamo-läckan, väcktes frågorna om hur man ska klara av allt igen. Nu ska offren höras via en förhörsblankett. För offrens del innebär det att igen gå igenom händelserna och bedöma summan för skador som händelserna förorsakat.

- Det här gäller ju resten av mitt liv. Hur ska man kunna värdera vad man ska ha för skadeståndskrav?

Vilka är de praktiska följderna för dig som drabbats av läckan?

- Till de praktiska följderna kan kanske räknas att jag nu är hysterisk över att lämna ut personuppgifter över huvudtaget och strider med telefonförsäljare, banker och andra instanser då de ber om mitt personnummer per telefon och det vill jag inte ge ut längre om jag inte vet till vem jag ger det.

Psykoterapicentret Vastaamos logo.
Bildtext I februari 2021 söktes psykoterapicentret Vastaamo i konkurs.
Bild: Petteri Bülow / Yle

För att förhindra att någon tar lån i offrens namn, har offren för läckan blivit uppmanade att ansöka om kreditförbud. Detta har Ninni gjort. Men att spärra flera tjänster som kan missbrukas gör flera vardagliga ärenden svåra att utföra. Exempelvis går det inte att göra uppköp på avbetalning eller på nätet lika lätt som tidigare.

- Ett konkret exempel är då vi åkte för att köpa en ny bil på avbetalning för att på vägen konstatera att nämen, det kan jag ju inte göra bara så.

Brottsofferjouren finns som ett stöd

Astrid Estala är handledare vid Brottsofferjouren i Åbo och finns som ett stöd för offren. Direkt då fallet uppdagades blev Brottsofferjouren nerringd av läckans offer, men enligt Estala kontaktas Brottsofferjouren numera mest i samband med att ny information presenteras i fallet.

- Det finns flera kom ihåg- listor på polisens hemsida och på vår webbplats, men det viktigaste är kanske att få prata ut vad man går igenom och vad man upplevt.

En broschyr om brottsofferjouren.
Bildtext Brottsofferjouren har tjänster på svenska.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Estala kan inte ge exakta siffror på hur många av offren som är från Åboland, men hon berättar att cirka 60 procent finns i huvustadsregionen och resterande är utspridda i resten av landet. Ett scenario där alla läckta uppgifter kan tas ner från nätet permanent har hon svårt att se.

- Det kan hända att det är tyst just nu och att de inte läggs upp, men efter en tid kan de ploppa upp igen. Hur det kommer att se ut i framtiden är svårt att säga, säger Estala.

Offret Ninni delar samma oro som Astrid Estala vid Brottsofferjouren.

- Uppgifterna finns där ute och kommer så att förbli och det är bara att vänta på när någon kommer att försöka sig på att använda dem till något de inte borde.

Flera tusen polisanmälningar ogjorda

25 000 polisanmälningar har gjorts kring Vastaamoläckan. Enligt Estala beräknas det fortfarande finnas kring 10 000 offer som inte gjort en polisanmälan. Alla offer uppmanas nu att göra en polisanmälan innan det är för sent för att ha rätt till ersättning från psykoterapicentrets konkursbo.

Offret Ninni har gjort sin polisanmälan men ser att informationen varit bristfällig.

- Genast då läckan skedde så kom det information från höger och vänster om vad allt som måste göras och polisanmälan skulle fyllas i. Tack och lov klarnade det genast att min vän var utsatt för samma sak som jag och vi hjälptes åt att få allting gjort som skulle göras.

Enligt Yles uppgifter kan offren få så lite som hundra euro i ersättning från psykoterapicentrets konkursbo.

Ett följande steg för läckans offer är att påbörja processen med att få en ny slutdel på sitt personnummer. Estala berättar att man kan få hjälp med detta hos Brottsofferjouren.

- Det är en krävande process för den som söker nytt socialsignum. Vi kan hjälpa med att gå igenom vad som redan har gjorts och vad nästa steg är för att få yrkan igenom.

På grund av ärendets känsliga natur framträder offret Ninni inte med sitt eget namn.