Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inte människohandel i fall där krögare utnyttjade sin systerson från Bangladesh – systersonen kompenseras för att förundersökningen drog ut på tiden

Från 2021
Barpersonal häller upp öl i ett glas från en ölkran.
Bildtext Arkivbild. Systersonen jobbade först i krögarens restaurang på Tavastvägen och därefter i puben på Helsingegatan.
Bild: Mostphotos

En krögare i Helsingfors döms till villkorligt fängelse för att ha tagit lön som tillhör hans systerson som jobbade för honom. Krögaren åtalades också för människohandel för att ha värvat systersonen för tvångsarbete men tingsrätten förkastar åtalet. Systersonen får kompensation av staten för att polisens förundersökning drog ut på tiden.

Svenska Yle berättade om fallet i slutet av september. Helsingfors tingsrätt gav domen på måndagen.

Systersonen kom till Finland från Bangladesh 2008 och jobbade först i krögarens restaurang på Tavastvägen i Helsingfors. 

Krögaren betalade lönen till ett konto som är i systersonens namn men som krögaren i själva verket själv styrde över.

Krögaren lovade systersonen att lönen sparas på hans konto så han kan ta sin familj till Finland, men istället använde krögaren själv pengarna.

Åklagaren anser att krögaren värvade systersonen för tvångsarbete och att systersonen tvingades jobba långa dagar i Finland.

Inte människohandel, enligt tingsrätten

Enligt tingsrätten är det möjligt att systersonen inte fick alla tillägg eller semesterersättningar, men lön har betalats ut.

Enligt rätten har systersonens fritid begränsats, men förhållandena kan inte anses omänskliga.

Hans frihet har inte begränsats och han har inte tvingats jobba under hot om straff. Rätten förkastar därför åtalet om människohandel.

Stal systersonens lön på över 28 000 euro

Däremot anser tingsrätten att krögaren gjort sig skyldig till grov förskingring eftersom han stulit lön som tillhör systersonen. Sammanlagt handlar det om över 28 000 euro.

Rätten slår fast att krögaren utan systersonens godkännande använt pengar som funnits på kontot

Rätten slår fast att krögaren, utan systersonens godkännande, använt pengar som funnits på det konto dit systersonens lön betalades in.

Rätten bedömer ändå att systersonen i sig godkänt att också krögaren har tillgång till kontot.

Användes som bulvan för att få serveringstillstånd

Krögaren skapade 2012 ett nytt bolag i systersonens namn för att få serveringstillstånd för en krog på Helsingegatan, som han precis hade köpt.

Tidigare sökte krögaren serveringstillståndet i eget namn, men Regionförvaltningsverket krävde tilläggsutredningar och krögaren drog då tillbaka sin ansökan. Krögaren har tidigare dömts för flera ekonomiska brott.

Systersonen undertecknade dokumenten som krävs för att skapa bolaget men förstod inte på grund av bristfälliga finskakunskaper vad där stod.

Tingsrätten dömer nu krögaren för registeranteckningsbrott och slår fast att han hade den verkliga beslutanderätten i bolaget.

En man som jobbade som förmedlare när krogen köptes åtalades för medhjälp till registeranteckningsbrott men frias av rätten.

Bulvanupplägget uppdagades efter omkring ett år

Bolaget som skapades i systersonens namn fick serveringstillstånd, men blev av med tillståndet efter omkring ett år.

Regionförvaltningsverket misstänkte ett bulvanupplägg och avslog därför ansökan om fortsatt serveringstillstånd 2013.

Krögaren åtalades också för grovt bokföringsbrott för att totalt ha struntat i bolagets bokföring 2012. Enligt tingsrätten har någon form av bokföring gjorts och därmed finns inte bevis för att den försummats i sin helhet.

Eftersom det är oklart hur mycket av bokföringen som gjordes frias krögaren från åtalet om grovt bokföringsbrott.

Helsingforspolisen.
Bildtext Först över ett år efter systersonens anmälan förhördes han första gången. Enligt tingsrätten räckte polisens förundersökning oskäligt länge.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Eftersom rättegången fördröjs kan utebliven lön inte indrivas"

Systersonen polisanmälde krögaren 2015 då det gått två år sedan han slutade jobba för honom.

Systersonen begärde kompensation av tingsrätten för att rättsprocessen dragit ut på tiden.

Polisen förhörde honom första gången över ett år efter anmälan.

Polisen förhörde honom första gången 2016, över ett år efter anmälan. Därefter förhörs han sommaren 2017 samt i maj 2018. Förundersökningen avslutades under våren 2019 och åklagaren väckte åtal i juni 2020.

"Eftersom rättegången om människohandel och grov förskingring fördröjs har systersonen inte fått den lön som tillhör honom eller kunnat driva in den. Att rättegången om registeranteckningsbrott fördröjts betyder igen att han juridiskt är ansvarig för skulderna som uppstod i bolagets namn och därmed är föremål för konstant utsökning fastän han inte själv orsakade skulderna", skriver hans advokat.

Stor del av systersonens inkomster går nu till utsökning

Systersonen kom till Finland för att jobba och tjäna pengar för att senare ta sin fru och sina barn från Bangladesh till Finland.

En stor del av hans inkomster har ändå gått till utsökning för att betala de skatteskulder från bolaget som skapades i hans namn.
Själv har han uppehållstillstånd, men eftersom hans inkomster i snart ett årtionde gått till utsökning har han inte kunnat samla på sig tillräckligt med egendom och inkomster för att få sin fru och sina barn till Finland.

Får 1 500 euro i kompensation för fördröjningen

Tingsrätten anser att förundersökningen drog ut på tiden längre än vad som är befogat när det gäller ärendets natur och omfattning.

Enligt rätten är staten skyldig till att rättegången fördröjts med ett år och systersonen får därför 1 500 euro i kompensation.

Krögaren döms till nio månaders villkorligt fängelse för grov förskingring och registeranteckningsbrott. Han ska ersätta systersonen de förskingrade medlen på 20 000 euro plus ränta.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln