Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad beslagtog båtar i väntan på auktion

Från 2021
En gammal stor och smutsig motorbåt på några träbockar på land.
Bildtext Plupp är en av de båtar vars ägare staden inte fått kontakt med.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

År efter år har samma båtar stått på land vid stadens båtförvaringsplatser. Men i och med att staden inför en avgift för vinterförvaring städade staden båtplatserna i slutet av sommaren. Ett femtiotal båtar förseddes med information om att ägarna skulle flytta dem, men alla ägare kunde inte nås. 15 båtar tillvaratogs och 25 skrotades.

Gardinerna i kajutan är solblekta och hänger snett. Det växer mossa på relingen. Bokstäverna i båtnamnen har flagnat och luften har gått ur fendrarna för länge sedan. Vid Vasa stads förvaringsplats på Grusvägen i Vasa finns båtar som sökt sina ägare förgäves.

– 50 båtar är jättemånga, men det är jätte länge sedan Vasa har piffat upp båthamnarna och nu har vi gjort det ordentligt, säger Kaj-Erik Grandell som är ansvarig trädgårdsmästare på Vasa stad.

Grandell kan bara spekulera i varför båtarna lämnats på vinterförvaringsplatserna. Det kan handla om ägare som avlidit, flyttat eller helt enkelt inte bryr sig om sin egendom.

– Båtarna som skrotades var i riktigt uselt skick, de var riktiga vrak. En större grävmaskin satte ihop båtarna och de fördes till Stormossen, säger Grandell.

Mansperson mellan två båtar.
Bildtext Grandell tror att Vasaborna uppskattar att staden städar undan gamla båtar som är dumpade. Han berättar att det också ur miljöperspektiv är viktigt att hålla förvaringsplatserna snygga.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle
Några segelbåtar på träbockar.
Bildtext – Den är ganska fräsch, säger Grandell om det vita segelbåten. Han hoppas att ägaren hör av sig och på så vis får tillbaka sin egendom.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

En prislapp för vinterförvaring

I och med att Vasa städar upp sina hamnar införs även en avgift för vinterförvaring från och med i höst.

– Vi har tagit vara på de bättre båtarna och också funderat över varför de inte har någon ägare. Vi har satt upp uppmaningar om att de måste flyttas och gett tid en till två månader. De som inte flyttats har vi tagit till Grusgatan. Om det finns någon båtägare som saknar sin båt kan de kontakta Vasa stad. Mot ägarbevis kan båtägaren få tillbaka sin båt mot ersättning av transportkostnader, berättar Grandell.

Kostnaden för att förvara båten vid stadens småbåtshamnar varierar mellan 69 euro till över 200 euro. I Vasa kan båtar förvaras på tio olika områden och totalt finns 250 förvaringsplatser.

I samband med avgiften blir platserna markerade och kontrollen bättre. Det kommer att leda till att problemen med de dumpade båtarna upphör, tror Grandell. Om en båtägare önskar en förvaringsplats kan hen höra av sig till Tekniska verket på Vasa stad.

– Alla andra städer har haft avgifter för vinterförvaringsplatser redan länge, säger Grandell.

Grandell hoppas att båtarnas ägare ska höra av sig. Båtarna kommer att förvaras i ungefär sex månader och efter det blir det aktuellt att sälja dem på auktion.

– Vi har inte gjort det på många år, men jag tror att det finns ett visst intresse, säger Grandell.

Ett båtskrov med texten "Plupp"
Bildtext Om inte ägarna till "Plupp" hör av sig blir det aktuellt att sälja båten på stadens auktion nästa år.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle
Träbåtar på land, står på några bockar.
Bildtext Bland båtarna som staden städat bort från vinterförvaringen finns både segel- och motorbåtar.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle
Mansperson som tittar på en båt på land.
Bildtext Grandell tror inte att det blir någon svårighet att hitta nya ägare till båtarna. Men bäst vore det ju om de ursprungliga ägarna hör av sig, tillägger han.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Diskussion om artikeln