Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bittra besked från FM-medaljörernas starka män: KuPS går back med hundratusentals euro, miljonminus i Seinäjoki

Från 2021
Ari Lahti och Raimo Sarajärvi.
Bildtext Ari Lahti (till vänster) leder KuPS, medan Raimo Sarajärvi basar för SJK.
Bild: All Over Press

Att försöka ge mäktiga HJK en match i den inhemska fotbollsligan har sitt pris. Trots miljonintäkter i Europaspelet bekräftar KuPS-bossen Ari Lahti att hans klubb gör en förlust på flera hundratusentals euro den här säsongen. SJK:s ordförande Raimo Sarajärvi förustpår i sin tur att bronslaget gör miljonförlust.

Det blev till slut ett mål som skiljde KuPS från ligaguldet. Kuopiolaget ledde serien på slutet och såg ut att vara på väg mot jackpot, men i stället fick HJK lyfta pokalen på de gulkläddas hemmaplan.

KuPS gjorde ändå en kanonsäsong. Man var obesegrade i ligan i de 21 sista matcherna och i kvalet till Conference League föll man först i den sista omgången då Bundesligalaget Union Berlin var för bra.

Framgången i Europaspelet gav en belöning på 1,1 miljoner euro till Kuopioklubben. Men det blir ändå kraftiga minustecken då man ska summera säsongen ekonomiskt, bekräftade huvudägaren Ari Lahti efter gårdagens silver.

– Minus blir det, men jag vågar inte säga exakt hur mycket. Men det är flera hundratusentals euro som vi talar om, medgav Lahti för Savon Sanomat (bakom betalmur).

Ägarnas fickor behövs i Seinäjoki

Under sina år i Kuopio har Lahti satsat miljontals euro på KuPS. Hans motsvarighet i SJK är ordföranden Raimo Sarajärvi, ansiktet för den resa som klubben gjorde till landets fotbollselit under förra decenniet.

Den unga Seinäjokiklubben säkrade FM-brons och Europakvalspel i går genom att ta en 5–2-seger borta mot Inter. Trots coronan har man i Seinäjoki bland annat satsat pengar på att förbättra faciliteterna och det känns nu i kassan, medger Sarajärvi.

– Nu måste vi ta det lite lugnare. Vi har skulder som ska betalas, coronatiden har varit tung. Vi gjorde miljonförluster i fjol och i år gör vi också säkert miljonförlust, säger klubbchefen till Yle Pohjanmaa.

Minusresultat är alltså ingen ny sak för SJK. Nu är det upp till ägarna att ta smällen.

– I dessa fall får vi ta till ägarnas fickor, eftersom samhället inte hjälper oss, oavsett hur coronan skulle ha bråkat med oss. Så ser det ut i nuläget, vi kommer att ta oss ur det här och gå vidare. Vi strävar efter en framgångsrik säsong på planen och ekonomisk stabilitet, fortsätter ordföranden.

Diskussion om artikeln