Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joona Toivio vänder hem – klar för HJK trots att han tänkte stanna utomlands: "Lät som en bra idé"

Joona Toivio sparkar bollen.
Bildtext Joona Toivio är klar för HJK.

Joona Toivio har varit en nyckelspelare för BK Häcken i fyra säsonger. Landslagsbacken var inställd på att fortsätta på sitt långa utlandsäventyr ytterligare – tills HJK hörde av sig.

Toivio har utgjort en viktig kugge för fotbollsherrarna i flera år. Ännu i somras var han given i EM, men i höstens VM-kvalmatcher har han fått finna sig på bänken då Markku Kanerva gett nya spelare chansen.

På klubblagsnivå har 33-åringen gjort en lång karriär utomlands. Sibbobördige Toivio har ända sedan 2007 lirat utanför Finlands gränser, i högstaligor i Holland, Sverige, Norge och Polen.

De senaste fyra säsonger har han hållit till i i Göteborg och BK Häcken, där han fått mest speltid av alla i laget under varje säsong. Nu väntar en flytt till HJK – klubben han lämnade som tonåring för närmare ett och ett halvt decennium sedan.

I HJK kommer Toivio att lappa efter hålet som landslagskollegan Daniel O'Shaughnessy lämnar efter sig i backledet. O'Shaughnessy, som på söndagen lyfte ligabucklan i Kuopio, är klar för en flytt till tyska Karlsruhe.

"Störst i Finland"

– Jag hade inte tänkt flytta hem till Finland än, men när budet från HJK kom så började tanken växa fram och det blev snabbt klart för oss i familjen att det lät som en bra idé. Helheten känns bra och det blir också en bra lösning för familjen.

– HJK är min moderklubb och dessutom den största i Finland, så det ska bli kul att få komma hem. Det blir faktiskt första gången jag spelar i den finska högstaligan, säger Toivio i Häckens pressmeddelande.

Toivio bytte från Sibbo-Vargarna till HJK:s juniorer redan som 10-åring. Då han lämnade för Holland hade han bara hunnit representera reservlaget Klubi 04 på seniornivå.

– Fint att vi får in en erfaren och duktig landslagsmittback. Joona är stark inom spelets alla delmoment och är ett viktigt tillskott i vår backlinje nästa år, kommenterar de färska finska mästarnas sportchef Miika Takkula på klubbens webbplats.