Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jord- och skogsbruksministeriets förslag: 20 vargar ska få skjutas i stamvårdande syfte

Från 2021
Uppdaterad 01.11.2021 18:08.
Varg i Etseri djurpark
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår att 20 vargar ska få skjutas i stamvårdande syfte under vintern. Förordningen som förslaget ingår i har skickats på remiss.

Kvoten om 20 vargar skulle gälla utanför renskötselområdet och får rikta sig till högst fyra flockar eller ett revirmarkerande vargpar.

– Jakt är ett viktigt element som hör till förvaltningen av stora rovdjur. Och nu föreslår vi att även jakten på varg ska tillåtas. Jakten hjälper att reglera populationens tillväxt, förebygga skador och öka acceptansen för varg. Vi har berett detta omsorgsfullt och brett, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä från Centern i ministeriets pressmeddelande.

En arbetsgrupp vid ministeriet föreslog i somras att man inleder ett fem år långt försök med stamvårdande jakt på varg. Det förutsatte att Naturresursinstitutet bedömer att stammen är tillräckligt livskraftig.

Naturresursinstitutet meddelade i början av september att de fortfarande arbetar med att fastställa skyddsnivån för vargen, som bland annat ska påverka beslutet om den stamvårdande jakten. Arbetet ska bli klart nästa år. Institutet presenterade preliminära forskningsresultat som visar att vargstammen i Finland är för liten för att på sikt behålla sin genetiska livskraft.

Jord- och skogsbruksministeriet skriver att syftet med jakten är att minska sociala vargrelaterade konflikter och förbättra acceptansen för varg.

Enligt EU är vargen en strikt skyddad art utanför renskötselområdet. Undantag är enligt ministeriet möjliga om jakten har ett tydligt mål och det går att visa att det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Jakten får enligt ministeriet inte riskera vargens gynnsamma skyddsnivå.

Ministeriets mål är att jakten ska kunna inledas efter årsskiftet.