Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo sänkte tröskeln för mental- och missbrukarvård – "man skulle kunna säga att vi inte har någon tröskel alls"

Från 2021
Uppdaterad 08.11.2021 10:32.
En ung kvinna sitter i ett mörkt rum med gardinerna fördragna.
Bildtext Många har känt sig nedstämda och ensamma under coronapandemin, men det är ett stort steg att våga be om hjälp.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Många har det tungt just nu, och lider av mentala problem eller missbruk.

Med coronapandemin har problemen blivit ännu tydligare - på ett bra sätt. Då det talats så mycket om ensamheten, osäkerheten inför framtiden och känslor av hopplöshet, så är det nu också allt fler som vågar prata om det.
Åbobon Inari Vuorinen är en av dem som behövt och fått hjälp med sina problem det senaste året.
– Jag har mått si och så. Som tur är har jag haft jobb och arbetskamrater där, och jag har kunnat träffa mina bästa vänner, men det har varit svårt ändå, säger Vuorinen.
Vuorinen kände sig frustrerad och hela framtiden kändes hopplös. Men hon fick snabbt psykiatrisk hjälp.
– För den som mår illa ska det vara så lätt som möjligt att få hjälp och så tidigt som möjligt. På det viset blir problemen inte värre, ohälsan blir inte kronisk, och närkretsen drabbas inte, säger Kaisa Luntamo, som är chef för mental- och missbrukarservicen i Åbo.

Kaisa Luntamo, en dam med blont långt hår och svart kappa, står i en park med kala träd och löv på marken.
Bildtext Enligt Kaisa Luntamo har det väntats länge på en lågtröskelmottagning i Åbo.
Bild: Päivi Leppänen / Yle


Sedan en månad fungerar i Åbo därför en lågtröskelmottagning för vuxna som behöver mental- och missbrukarvård.
Då du ringer till eller besöker mottagningsenheten Palmikko i Kråkkärret får du berätta om dina problem, din situation utvärderas och sedan funderas över hurdan hjälp du behöver och vem som kan ge dig den.
– I en idealvärld skulle ingen ha mentala problem, men så är det ju inte. Därför gör vi vårt bästa med lågtröskelmottagningen, så att du inte ska behöva tas in på sjukhus, säger sjukskötare Tony Roth vid Åbo stads mental- och missbrukarvårdsenhet Palmikko.

Tony Roth, en man som är skallig, har mörkt skägg och mustasch, står i en dörröppning till en arbetsplats i ett kontor.
Bildtext Tony Roth är glad över att man får komma utan remiss, med låg tröskel. "Det är så det ska vara."
Bild: Linus Hoffman / Yle


– Man skulle till och med kunna säga att vi inte har någon tröskel alls. Du får komma hit utan remiss, utan tidsbeställning och utan diagnos. Det räcker med att du eller någon i din närkrets är orolig över din psykiska hälsa eller ditt missbruk av alkohol eller droger, säger Luntamo.
Det har redan länge funnits ett behov av en lågtröskelmottagning i Åbo, för man vet att det finns många som inte får något stöd alls, utan sköter sina mentala problem på egen hand hemma.
Det finns inte heller några exakta siffror för hur mycket coronapandemin har påverkat vår hälsa. Det är många yngre som behövt stöd, men de flesta som tagit kontakt med Palmikko har psykiska problem i bakgrunden, och de har upplevt svårare tider igen i och med coronapandemin.
– Det är inte lätt att be om hjälp om du mår dåligt. Därför måste vi alltså göra det lätt, säger Luntamo.

En person med mörka sandaler och strumpor står på en låg tröskel in till ett rum med beige golv.
Bildtext Det ska vara lätt att få hjälp vid lågtröskelmottagningen Palmikko.
Bild: Linus Hoffman / Yle


Lågtröskelmottagningen för vuxna som behöver mental- och missbrukarvård finns på Kåsagatan 1 i Kråkkärret. Man kan ringa alla vardagar klockan 10–15.30 till nummer 040 708 5905, eller så kan man besöka enheten alla vardagar klockan 10–14.
Verksamheten har nu varit igång i några veckor, och de som behövt hjälp har varit mycket nöjda.
– Just nu får man svar med en gång. Vi har sällan några samtal hängande, utan vi ringer tillbaka inom 5-10 minuter. Kunderna har varit mycket nöjda med det, säger Roth.
Samtidigt konstaterar han att det troligen blir lite längre tider innan han hinner ringa tillbaka, då verksamheten har fått mera uppmärksamhet och tid.
– Till en början har det mest handlat om tråkiga saker inom familjelivet och utbrändhet på jobbet. Man har behövt någon som man snabbt har kunnat prata med, säger sjukskötare Hanne Brown på Palmikko.

Hanne Brown, en dam med grått hår, sitter med hörlurar på vid en dator och jobbar i ett kontorsrum.
Bildtext Hanne Brown arbetar i ett team med sex personer som svarar på den första kontakten. Sedan kan de hänvisa klienten till rätt sorts hjälp.
Bild: Päivi Leppänen / Yle


Sammanlagt finns ett 50-tal personer i teamen inom mental- och missbrukarvård i Åbo. Också vid hälsocentralerna sköter man fortsättningsvis mentala problem och missbruk, vid behov i samarbete med mental- och missbrukarservicen.

Åbo har en ny lågtröskelmottagning för mental- och missbrukarvård

5:27