Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi säger upp rektorn Moira von Wright på grund av brist på förtroende – styrelseordföranden: "Uppsägning ansågs som den enda möjligheten"

Från 2021
Uppdaterad 01.11.2021 19:35.
Moira von Wright som Daniel Olins gäst
Bildtext Moira von Wright blev ÅA:s första kvinnliga rektor. Här som gäst i programmet Daniel Olin.
Bild: Barbro Ahlstedt

Åbo Akademis styrelse har beslutat att säga upp universitetets rektor Moira von Wright. Beslutet fattades på måndagen under ett styrelsemöte i Vasa.

Som orsak till uppsägningen anges den förtroendekris som uppstått samt olika syn på ledarskapet vid Åbo Akademi. von Wrights uppsägning gäller från och med i dag, den 1 november.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen emellertid att det utvecklingsarbete som inletts under von Wrights ledning har varit bra och kommer att fortsätta. 

Åbo Akademi kommer inom kort att meddela om rekryteringsprocessen för en ny rektor. 

Rektorsuppgifterna kommer under en övergångsperiod att skötas av prorektor Mikael Lindfelt, medan Stefan Willför fortsätter som tf prorektor, och Lisbeth Fagerström fortsätter som tf rektor för Åbo Akademi i Vasa. 

"Uppsägning ansågs som den enda möjligheten"

Ordförande för styrelsen för Åbo Akademi, Thomas Wilhelmsson, berättar att styrelsen redan tidigare anordnat ett möte för att diskutera hur man inom organisationen ska gå framåt och möjligheter för att skapa nytt förtroende.

Men enligt Wilhelmsson har diskussionerna inte lett till något direkt resultat.

– Misstroendet mot rektorn bland organisationens medlemmar var så pass brett att uppsägning ansågs som den enda möjligheten och den bästa lösningen i det här skedet, med tanke på Åbo Akademis framtid, säger Wilhelmsson.

Han tillägger att det var ett tufft och stort beslut som varken rektorn eller organisationen är glada över.

– Det var ett väldigt svårt beslut för oss alla.

Thomas Wilhelmsson är Yles styrelseordförande sedan 1.1.2015.
Bildtext Thomas Wilhelmsson, ordförande för styrelsen för Åbo Akademi.
Bild: Yle

Rektorsposten kommer att ledigförklaras så fort som möjligt, antagligen inom de kommande veckorna. Beslut om lediganslåendet fattades redan under styrelsemötet.

Enligt Wilhelmsson behövs ett gott ledarskap, och en rektor som har förmåga att lyssna till organisationen så att alla upplever att de är en del av processen.

– Det behövs en rektor som kan fortsätta de förändringsprocesser som redan satts igång.

Hur viktigt är det att ledningen upplevs som öppen och tydlig i sin kommunikation?

– Det är väldigt viktigt i vilken organisation som helst. Men i ett universitet, där det även finns många sakkunniga, så är det ännu viktigare än vanligt att man är öppen i sin kommunikation. 

Wilhelmsson anser att Åbo Akademi ändå har en god framtid att vänta, eftersom det finns en god bas och tradition att falla tillbaka på.

– Vi har en god plan för hur vi ska arbeta för att komma framåt, så man kan med alla skäl se optimistiskt på framtiden. 

Artikeln uppdaterad 1.11.2021 klockan 19.27 med kommentarer av Thomas Wilhelmsson.