Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandydamerna kräver större läktare i VM – blåvita superstjärnan: "Kapaciteten inte ens i närheten av vad den borde vara"

Finska innebandydamer ser fundersamma ut.
Bildtext Veera Kauppi (med kaptensbindel) är besviken på VM-arenorna. Förbundskapten Lasse Kurronen (i bakgrunden) håller med.

VM-final i en arena med plats för knappt 2 500 åskådare? Det är inte acceptabelt, slår Finlands storstjärna Veera Kauppi fast. "Det är en liten chock att vi spelar där", skriver hon på Twitter.

Sista veckan i november och första veckorna i december blir riktigt roliga för alla innebandyälskare. Först spelar damerna VM mellan 27 november och 5 december, medan herr-VM ordnas 3-11.12.

Finland står som värd för herrmästerskapet och matcherna kommer att spelas i Helsingfors ishall och Helsingforsarenan. Damerna spelar i Uppsala i mindre arenor – finalarenan i IFU Arena har plats för 2 353 ögonpar.

Det är på tok för lite, menar Veera Kauppi.

– IFU Arena hör till innebandyvärldens finaste arenor, och den är välfungerande för både spelare och publik. Arenans kapacitet är ändå inte ens i närheten av vad den borde vara i ett senior-VM, konstaterar lagkaptenen i en text hon publicerat på Twitter.

Flickornas VM-final i Uppsala 2021.
Bildtext IFU Arena i Uppsala står som värd för dam-VM i innebandy.

"Talar inte bara för mig själv"

Kauppi är för tillfället poängligaledare i Sverige och hör till mästerskapets största stjärnor. Hon har spelat i tre VM tidigare och vant sig med större publiksiffror i finalerna.

I Tammerfors spelade man inför 6 517 åskådare år 2015, ett par år senare följde drygt 10 000 med finalen i Bratislava och i det senaste mästerskapet i Neuchatel tog den slutsålda arenan in 4 250 personer. Dessa siffror lyfte Finlands förbundskapten Lasse Kurronen upp i samband med att han delade Kauppis text.

– Det är en liten chock att vi spelar i en hall som har 2 353 sittplatser enligt deras webbplats. Sverige är sportens hemland och de inhemska ligorna avgörs i Globen inför över 10 000 personer, fortsätter Kauppi.

– Samtidigt spelas herrarnas VM i Finland i två ishallar, förstås. Skulle ni kunna föreställa er att herrarnas turnering spelas i en hall med plats för runt 2 400 åskådare? Det var det jag tänkte.

– Jag vet att jag inte bara talar för mig själv. Det här är inte första gången som man rackar ner på damidrott och förringar arbetet som vi gör med att tänka "nå, de är ju bara kvinnor".

Finland möter Tyskland i öppningsmatchen den 27 november. Yle sänder turneringen direkt på sina kanaler.