Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny supermatch av Carljohan Eriksson – räddade straff och hyllas av expert, publik och motståndare: "En bra dag på jobbet"

Uppdaterad 01.11.2021 23:39.
Carljohan Eriksson tackas av Ivan Kricak.
Bildtext Carljohan Eriksson har gjort många viktiga räddningar för sitt Mjällby i år. Här tackar Ivan Kricak honom för en räddning mot Djurgården.
Bild: STELLA Pictures/Therese Back

Bottenlaget Mjällby chockade Europaspelsjagande Hammarby med en 2–0-seger på måndagskvällen. I målet hade Carljohan Eriksson åter spikat igen – och efter att bland annat ha räddat en straff fick 26-åringen ta emot hyllningar från alla håll och kanter.

Vi har Sveriges bästa målvakt.

Det var orden som Mjällbyfansen skanderade efter att deras favoritlag tagit en överraskande 2–0-seger hemma mot storklubben Hammarby. Efter skrällsegern var det åter klubbens finlandssvenska burväktare Carljohan Eriksson som hyllades.

Eriksson har gjort en riktig kanonsäsong i Allsvenskan och var häromveckan ytterst nära att slå rekordet för den längsta hållna nollan i ligan.

Den nollan sprack ändå lite för tidigt, efter 793 minuter, då IFK Göteborg besegrade ett Mjällby som spelar för att undvika kvalplats. Förra veckan nådde laget 2–2 mot IFK Norrköping, i dag bevisade Eriksson åter att toppformen inte försvunnit någonstans.

Hemma mot Hammarby hade Mjällby gått upp i ledning strax efter pausen då gästerna fick chansen från straffpunkten i den 73:e minuten.

Eriksson läste ändå superlöftet Akinkunmi Amoos försök väl och räddade straffen. "Bajen" fick i stället aldrig hål på Eriksson och hemmalaget avgjorde matchen då Mamudo Moro kontrade in 2–0 på stopptid.

Se Erikssons straffräddning på svenska Discoverys Twitter.

"Han har räddat många poäng åt Mjällby"

Efter slutvisslingen var det "Saku" Eriksson som ledde sången framför de saliga supportrarna. När han tackade publiken senare vädjade fansen att målvakten skulle förlänga sitt kontrakt, som gäller för denna säsong.

– Det var en viktig match för oss, vi vet exakt vilken sits vi är i så vi behöver varje poäng. Visst är det skönt att hålla nollan efter två matcher, det här var en bra dag på jobbet, summerar Eriksson i Discoverys sändning.

Frågan är om inte en större klubb väntar för publikfavoriten kommande säsong. Eriksson fick ta emot hyllningar från flera håll efter dagens succé.

– Vilken säsong han gör. Jag sa för tre omgångar sedan att han är årets målvakt och den känslan har bara blivit starkare sedan dess, menar Discoverys expert Irma Helin.

Mjällby är tre poäng ovanför kvalplatsen. För Hammarby var förlusten ett tungt slag i kampen om en kvalplats till Europaspel – särskilt med tanke på att laget hade sina chanser.

– Vi hade absolut tillräckligt med lägen för att vinna, men han (Eriksson, reds. anm.) gör några riktigt bra räddningar. Han har varit jävligt bra i år och räddat många poäng åt dem. Det gjorde han idag igen – tyvärr, konstaterar Hammarbyanfallaren Gustav Ludwigsson.

Allsvenskan

Mjällby–Hammarby 2–0

M: Carljohan Eriksson 90 min

Halmstad–AIK 1–0

Degerfors–IFK Göteborg 0–1