Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Första klimatavtalet undertecknas i Glasgow – över 100 länder lovar att göra slut på skogsskövling senast år 2030

Uppdaterad 02.11.2021 10:18.
En man står vid en område som brinner i en by i Brasilien.
Bildtext Miljöaktivister i länder som Brasilien kräver att rika länder stöder invånare i fattiga länder ekonomiskt, för att skogsskövling kan stoppas.

Klimatmötet i Glasgow har kommit överens om det första avtalet som ska bidra till kampen mot klimatförändringen. Över 100 länder skriver på tisdag under ett avtal där man lovar att göra slut på skogsskövling fram till år 2030, bland dem Ryssland och Brasilien. Liknande löften har getts tidigare och bland andra Greenpeace kritiserar avtalet för att det ger världens länder lov att fortsätta med skogsskövling.

Över 100 länder och stats- och regeringschefer som deltar i klimatmötet COP-26 i Skottland, har enats om att stoppa skövlingen av skog fram till år 2030 och att se till att områden som har skövlats återställs.

Länderna som undertecknar avtalet står för 85 procent av världens skogar och avtalet beskrivs som den första större överenskommelsen vid klimatmötet i Glasgow.

Undertecknarna lovar att satsa minst 20 miljarder dollar i privata och offentliga medel, för att förhindra avskogning och skogsbränder samt till att återställa skadad mark.

Det är goda nyheter men vi har varit här förr

― Professor Simon Lewis, London

Bland andra Ryssland, Kanada, Brasilien och Indonesien finns med bland undertecknarna.

Över 30 av världens största företag lovar samtidigt att upphöra med investeringar i aktiviteter som kan bidra till avskogning.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att avtalet är centralt om man skall nå målet att begränsa utsläppen av växthusgaser.

– Dessa sjudande ekosystem, naturens katedraler utgör vår planets lungor, väntas Boris Johnson säga i ett tal inför klimatmötet idag, enligt det brittiska rundradiobolaget BBC.

Amazonas regnskog fotograferad ovanifrån i Brasilien.
Bildtext Regnskogarna i Amazonas är livsviktiga för hela världen, därför är det viktigt att Brasilien hör till undertecknarna.

Skepsis men också stöd

Många experter är nöjda men skeptiska efter beskedet. Ett liknande avtal kom till stånd även vid klimatmötet i New York år 2014.

Även då lovade deltagande länder att göra slut på skogsskövling senast år 2030 och att halvera skogsskövlingen fram till år 2020. Dessa löften ledde inte till konkreta framsteg, påpekar professor Simon Lewis vid University College i London.

– Det är goda nyheter att få ett politiskt åtagande från så många länder, men vi har varit här förr och avskogningen har inte alls saktat in, säger Lewis.

Även miljöorganisationen Greenpeace är kritisk och anser att avtalet innebär ett godkännande av att skogsskövling får fortsätta ännu i ett årtionde.

Kvinna som hör till Mbutifolket poserar i regnskogen Ituri.
Bildtext En särskild fond inrättas för att rädda regnskogarna i Kongo. Mangaza Hosea hör till ursprungsfolket Mbuti i provinsen Ituri i Kongo-Kinshasa.

Invånare i Amazonas behöver stöd

Miljöaktivisten Tuntiak Katan som koordinerar ursprungsbefolkningens kamp mot skogsskövling i och omkring Amazonas säger till BBC att det är viktigt att invånarna i drabbade områden får ekonomiskt stöd.

Katan, som kommer från Ecuador, är glad över avtalet men understryker att ursprungsfolken som skyddar skogar utsätts för hotelser och våld.

– Vi har i åratal skyddat vårt sätt att leva vilket även har skyddat ekosystem och skogar. Utan oss kan inga pengar eller ingen politik stoppa klimatförändring.

Ana Yang, som var med om att göra en studie om skogarna i Amazonas för brittiska Chatham House, säger att avtalet omfattas av fler länder och mer pengar, men hon understryker att "djävulen ligger i detaljerna."

– Det här är ett mycket viktigt steg vid COP-26. Det här är en stor byggsten och det är viktigt att Brasilien undertecknar, eftersom det har en stor del av regnskogarna.

- Men pengarna måste kanaliseras till dem som kan göra jobbet på fältet, understryker Ana Yang.

Källor: Reuters, AFP, BBC